Putinova Božićna čestitka za Zapad


Ovaj tekst koji je na svom nalogu na  mreži TELEGRAM na Badnji dan 24.12.2021. objavila SARA  HARST 
u malo reči sažeo  je ogromnu zabrinutost Zapada posle godišnje konferencije za medije
predsednika Rusije Vladimira Putina, održane dan ranije. 

  
   Sarah Hurst

Čini se da Vladimir Putin za Božić želi - Ukrajinu. Pa je čak  na svojoj jučerašnjoj godišnjoj konferenciji za novinare i predložio da bi mu Deda Mraz u tome mogao pomoći rekavši im: „Dosad smo održavali srdačne odnose i zahvalan sam mu na prilici da se sretnem sa vama i danas u mojoj sadašnjoj ulozi… A nadam se da će Deda Mraz ne samo davati poklone svakome od nas, već, što je najvažnije, pobrinuti se da se ostvare planovi cele zemlje i svakog građanina Ruske Federacije.”

Putin je na svojoj jučerašnjoj godišnjoj konferenciji za novinare sedeo daleko od novinara.

Deda Mraz nije bio dostupan za komentar.
 
Ali, najnovija Putinova dijatrima o Ukrajini bila je vrlo stvarna i uznemirujuća. 
Poslednjih godina državna medijska retorika o Ukrajini bila je nešto manje zapaljiva nego 2014. i još neko vreme posle toga. Pošto je žar za aneksiju Krima splasnuo i nije bilo zgodno govoriti o stalnoj umiješanosti Rusije u sukob u Donbasu. 

Na kraju  2021. svet je ponovo u stanju pripravnosti i čeka da vidi hoće li Putin ispuniti svoje pretnje.

Ruski predsednik optužio je Ukrajinca Volodimira Zelenskog da je potpao pod uticaj nacista, uprkos činjenici da je Zelenski Jevrej. 

Putin je  govrio i o NATO snagama koje se približavaju Rusiji, pitajući: „Šta bi Amerikanci rekli da svoje projektile postavimo na granici između Kanade i Sjedinjenih Država, ili između Meksika i Sjedinjenih Država? Nisu li Meksiko i SAD u prošlosti imali teritorijalne sporove? Koja je država posedovala Kaliforniju? A Teksas? Jeste li zaboravili? U redu, niko sada ne priča o ovome kao što priča o Krimu.”

Trideset godina nakon što se Sovjetski Savez raspao Putin se i dalje pretvara da ne razume da su istočnoevropske zemlje tražile da se pridruže NATO-u radi zaštite od Rusije. Nakon što su, posle invazije, decenijama bile okupirane. 
Nekoliko zemalja odlučuje da se vrati u rusku orbitu. Osim Belorusije, koju tamo, protiv volje njenog stanovništva,  vuče tiranin Aleksandar Lukašenko. Prilika da se izgubi bilo kakav privid demokratije ili ljudskih prava nije se pokazala baš primamljivom.

Ali, prema Putinovim rečima, Rusija je uvek bila žrtva stranaca koji su je pokušavali da unište „iznutra“, kako je juče rekao, dok Ukrajina nije čak ni prava zemlja. 
„Pokušavamo da izbegnemo i razgovore o stvaranju Ukrajine“, rekao je Putin. „ Pa ko je stvorio? Vladimir Lenjin -  kada je osnovao Sovjetski Savez.” 
Ruski predsednik je takođe lažno tvrdio da su "Rusi i stanovništvo koje govori ruski proterani sa svojih istorijskih zemalja".

Putinu je istro tako manjkalo istine kada su ga pitali o Alekseju Navaljnom i političkim ubistvima. 
Kao i uvek bez da izgovori ime opozicionog lidera, Putin je rekao novinaru: „Pomenuli ste osobu koja je navodno bila otrovana. Tužilaštvo Ruske Federacije poslalo je više službenih upita tražeći da mu se dostave barem neki materijali koji potvrđuju da je on zapravo otrovan. Nema ih. Kako se ovo može objasniti? Ništa o novičoku ili kako god da ga nazovete.”

Brojni nezavisni mediji koji su označeni kao "strani agenti" bili su spriječeni da postavljaju pitanja na konferenciji za novinare (Dmitrij Peskov je tvrdio da "nije bilo vremena")  dok je Novaja gazeta potpuno isključena zbog " Covid-19 sigurnosti". 
Maxim Kurnikov iz  radio stanice Eho Mokskve postavio je pitanje u ime Novaje   čiji je urednik Dmitrij Muratov dobitnik Nobelove nagrade:  "Gospodine predsedniče, da li se znaju imena onih koji su naredili ubistva Politkovske i Nemcov?" 
Putin je odgovorio: „Učinio sam sve da se ovi slučajevi reše; date su sve potrebne instrukcije, direktive i naređenja svim policijskim i specijalnim službama.”

Činjenica je da se strano uplitanje i agresija, za kojima Putin žudi da bi potvrdo svoju politiku, nisu materijalizovani. 

Da jesu, možda bismo videli neke uspjehe Zapada: Na primer, Boris Nemcov je mogao ostati živ i pobijediti na demokratskim izborima. 

Ali, Putin je trijumfovao na svakom koraku, eliminišući svu opoziciju i ostajući na vlasti već 21 godinu. Njegove žalbe zvuče šuplje. Sada je spao na to da ministar odbrane Sergej Šojgu iznosi tvrdnje kako u Donbasu američki privatni vojni plaćenici pripremaju napad hemijskim oružjem.

Izrazi duboke zabrinutosti Zapada i pretnje novim sankcijama očigledno neće odvratiti Putina ako je vraški sklon novoj invaziji na Ukrajinu. On je takođe negirao da Gasprom namerno zadržava prirodni gas iz Evrope - uprkos činjenici da su isporuke ruskog gasa u Nemačku promenile pravac i da su cene ove nedelje dostigle rekordne vrednosti. 

Ukrajina je zaista Putinova tampon zona protiv domaćih nemira, i nema znakova da će on odustati od nje. 

Sretan Božić.