Penzionisani generali protiv aktuelnog ministra odbrane Srbije

                                           

                                            Brigadni general Sreto Malinović            Generalpotpukovnik Zdravko Ponoš

 

Dva nekadašnja istaknuta generala u penziji, bivši ratni komandant vazdušne odbrane SRJ 1999. i bivši prvi načelnik generalštaba Vojske Srbije posle razlaza sa Crnom Gorom, u istom danu i istim povodom izrekli su dosad najoštrije kritike aktuelnog ministra odbrane Aleksandra Vulinu, a preneli su ih agencije, portali i online mediji u Srbiji 28.oktobra 2017.

*************************** 

General potpukovnik u penziji, nekadašnji prvi načelnik Generalštaba posle samostalnosti Srbije obnovljene 2006. godine  Zdravko Ponoš upozorio je da ministar odbrane Aleksandar Vulin "diletantski" tumači vojnu neutralnost, a penzionisani brigadni general general, ratni komandant i heroj 98. Lovačko bombarderskog avijacijskog puka i zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Republike Srbije, Sreto Malinović izjavio da aktuelni ministrar odbrane Vulin postaje opasan po interese i bezbednost Srbije i da je vreme da se smeni!

Zdravko Ponoš koji je I potpredsednik Narodne stranke  formirane prošle nedlje upozorio je predsednika Srbije i predsedavajućeg Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksandra Vučića da ‘’ministar odbrane Aleksandar Vulin "diletantski" tumači vojnu neutralnost i pokazuje elementarno nerazumevanje političkih procesa u svetu.’’

Ponoš je u pisanoj izjavi istakao da navodi ministra odbrane da će "u borbi protiv Islamske države vojnu efektivu (Srbije) staviti na raspolaganje svakom" dokazuju da on ne razume ni svet, niti koncept vojne neutralnosti. 

"Vojna neutralnost znači da naša država zadržava suvereno pravo da odlučuje o zaštiti svojih nacionalnih interesa, kao i da ne učestvuje u tuđim sukobima, što je upravo suprotno od shvatanja Vulina koji nudi naše snage na bespogovorno raspolaganje trećim akterima", rekao je Ponoš.

On je dodao da je osnovni "postulat ovog režima" da nacionalne resurse stavlja na raspolaganje drugima, bilo da se radi o direktnim subvencijama, zemljištu, budžetu za snimanje filmova, i svemu ostalom. 

Ponoš je takođe upitao Vučića da razjasni da li je Vulin, na primer, spreman da srpsku vojsku stavi na raspolaganje i Ankari, Bagdadu, ili Teheranu. 

"Uz to, ministar odbrane izgleda nije obavešten o tome da je takozvana Islamska država već pred vojnim porazom. Da stvar bude još gora, ne razume ni da na Bliskom istoku svaki globalni akter deluje iz svog ugla i interesa, tako da bi stavljanje naše vojske bespogovorno na raspolaganje jednom, izazvalo rezervu i skepsu svih drugih", naveo je Ponoš. 

Narodna stranka poziva Aleksandra Vučića da se postara o tome da ljudi od njegovog najvećeg poverenja prestanu da daju olake izjave o uključivanju srpske vojske u međunarodne konflikte, dodaje se u saopštenju.

I general Sreto Malinović koji je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost DS,  Sreto Malinović takodje je reagovao na izjavu Vulina o vojnoj neutralnosti Srbije i učestvovanju Srbije u borbi protiv Islamske države i u subotu 28. novembra izjavio:  vreme je da se smeni ministar odbrane Aleksandar Vulin, jer postaje opasan po interese i bezbednost Srbije I da je došlo vreme da se otpusti sa "civilnog služenja vojnog roka".

"Nema dana da nam neko od državnih funkcionera ne priredi neprijatno iznenađenje, međutim, jasno je da je aktuelni ministar odbrane u svojim istupima potpuno izgubio kompas. On je izjavom na Sajmu knjiga naše vojne i političke potencijale stavio na raspolaganje borbi protiv Islamske države, iako, koliko znamo, to niko od nas nije tražio, a što u tom kontekstu deluje kao poziv u krstaški rat koji dugoročno može imati ozbiljne posledice po bezbednost Srbije i njenih građana", rekao je Malinović, a saopštio DS. 

General u penziji  pozvao je  Vulina da kaže da li je bilo zahteva da Vojska Srbije ide da se bori protiv ID.

"Vulinu ne bi bio prvi put da baca u vatru egzistencijalno iznurenu, slabo popunjenu i opremljenu vojsku. Međutim, ako je bilo takvih ozbiljnih zahteva, postavljamo pitanje ministru zašto javnost o tome nije ranije obaveštena, ko je takav zahtev uputio Srbiji i ko je o tome odlučivao", kazao je Malinović.

* naslov, bold i italic FBD