Američka poruka upozorenja

''Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno'' - naslov je pod kojim je NA TANJUG izvestila o obraćanju HOYT BRIAN YEEA, visokog funkcionera američkog State Departmenta u Beogradu 23. oktobra 2017.  

 

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta  Hoyt Brian Yee poručio je u Beogradu da se ne može sedeti na dve stolice istovremeno, navodeći da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane član EU, mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dve strane. SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet, kaže Yee.

"Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora kada je u pitanju NATO. Važne su vrednosti, da dela budu jača od reči, da se pošalje jasna poruka", rekao je Hoyt Yee.

Yee je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

"Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane", smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Yee je učestvovao na 17. srpskom ekonomskom forumu, gde je rekao da je vrlo optimističan kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, posebno kada je reč o narednoj godini.

"Na evropskom putu potrebno je ispuniti kriterijume i standarde, ali takođe je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani", rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, važno je da se ključni problemi reše u svojoj osnovi, a ne samo simptomi problema, i ostvari istinski napredak.

"Potrebno je shvatiti urgentnost trenutka u suočavaju sa problemima, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva", istakao je američki zvaničnik.

Kad je reč o situaciYee na Balkanu, Yee je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se povodom stabilnosti i bezbednosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

"Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoYee, smatra Yee.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

"Na osnovu postupaka Rusije u regionu, čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU", poručuje Yee.

Yee kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsednik i kao premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.

"Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati", rekao je zvaničnik Stejt departmenta, navodeći da je stav SAD da gde god je moguće bude kooperativne, a gde to nije moguće, braniće svoje interese i interese partnera.

Smatra da projekat EU neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana.

Sadašnja američka administracija je jasno pokazala da je posvećena regionu, kaže Yee, a što se tiče uključivanja u dijalog Beograda i Prištine, napominje da su SAD deo tog procesa od početka.

"Sve dok dve strane to budu želele, kao i EU, pomagaćemo, ali se nećemo nametati", poručio je Yee.

"Zašto bi ruski centar imao diplomatski imunitet?" 


Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hoyt Yee rekao je da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet, istakavši da to nije norma u međunarodnoj zajednici.

"Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici?", rekao je Hoyt Yee novinarima u pauzi 17. srpskog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU. 

"Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU", rekao je Yee.

"Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo SrbiYee da ispuni cilj – članstvo u EU", zaključio je visoki američki zvaničnik.

 

 

UOKVIRENO

 

O PENZIONISANOM GENERALU LAZAREVIĆU  

 

Da neko ko je osuđen za ratne zločine može da bude predavač na Vojnoj akademiji, nije dobar znak opredeljenosti Vlade da ratni zločini budu kažnjeni, rekao je  Hoyt Yee.

"Bez obzira na to da li su odslužili kaznu ili ne, oni se smatraju odgovornim", rekao je Hoyt Yee novinarima u pauzi 17. srpskog ekonomskog foruma.

Iz razgovora sa liderima na Balkanu, jasno je da postoji opredeljenost da oni koji su počinili ratne zločine budu predati pravdi, kaže Hoyt Yee.

"Važno je da dela potkrepe reči. Nastavljamo da pratimo napredak na tom polju u svim zemljama Zapadnog Balkana gde postoji pitanje ratnih zločina. U Srbiji ohrabrujemo takođe vlasti da javnosti pokažu opredeljenost da se dođe do pravde. Otuda i izjava ambasadora (Kaila) Scota (u vezi sa Lazarevićem)", rekao je Hoyt Yee.

Yee je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.