O Vulinu i velikom iskušenju

 

DUŠAN JANJIĆ spoljnopolitički analitičar, osnivač i predsednik  Foruma za etničke odnose u intervjuu koji je sa njim vodio ALEN BAJRAMOVIĆ izmeo je mišljenje zašto se najnovije izjave srpskog ministra Aleksandra Vulina o srpskom svetu razlikuju od prethodnih, analizira reakcije, upozorava na moguće sukobe, i apeluje za odlučne reakcije.
Bosnaskohercegovački portal DNEVNI AVAZ objavio je ovaj razgovor 25. jula 2021. godine pod originalnim naslovom ''...Kampanja iz Beograda dovodi do oružanih sukoba''


 Alen Bajramović

 

Predizborna kampanja


Još jednom smo svedoci izjava koje izazivaju reakcije u regionu. Zalaganje za „srpski svet“ i ujedinjenje svih Srba ma gde živeli potiče ponovo od ministra Vulina. Kako komentarišete takve izjave?

- Tačno je da ovo nije prvi put da se Vulin zalaže za promene granica na Balkanu, prema etničkim kriterijumima, ujedinjenjem svih Srba pod jednom vladom, jednim vođom ili kulturom. Ovaj ruski proizvod, ruski svet, koji je preveden u srpski svet, opozicija je prošle godine usvojila Miroslav Đorđević, koji je vrlo blizak Jeremiću i tom delu opozicije. Ovaj koncept je malo širi od koncepta na koji su ove reakcije pokrenute u Bosni, „Velikoj Srbiji“ i tako dalje, ali jedno je isto. Ni Vulin ne može da utvrdi koje su granice i koji bi Srbi tome pripadali, pa je reč o klasičnom ekstremističkom, šovinističkom, ideološko-propagandnom projektu koji služi za mobilizaciju. Kakva je razlika između ove i prethodnih Vulinovih izjava? Ovoga puta predstavljen je kao program izlaska jedne stranke na birališta i kao uslov za podršku kandidaturi Aleksandra Vučića za predsednika.

Ovaj put je deo predizborne kampanje, najavljujući tako dugu kampanju, jer su naši izbori tek sledeće godine i tako ušli u zonu koja više nije zona verbalnog uvrede, ekstremističkog mišljenja ili rasprave, već zona zagovaranja političke propagande problematičan projekat.od Povelje UN do svih mogućih dokumenata jer se radi o zagovaranju neofašizma.

Da li mislite da su to Vulinove ideje ili on samo govori ono što Aleksandar Vučić ne može, i drago mu je da ih čuje?

- Nije bitno čije su ideje i da li veruje da je heroj kada krši međunarodne, moralne, političke i pravne norme. Prešao je granicu koju Orban (Viktor, mađarski premijer, op. A.) nikada nije prešao, koju čak ni Haidar (Jerg, pokojni austrijski ultradesničar, op. A.) nije prešao, pa su imali sankcije.

Sada smo u domenu velikog iskušenja ne samo za domaće tužilaštvo, jer je ovo zagovaranje fašizma, etničkog inženjeringa, onoga što je zabranjeno, osuđeno, što je suprotno Dejtonskom ili Kumanovskom sporazumu, Rezoluciji 1244, dokumentima koji obavezuju Srbiju. Iako je vezana Poveljom UN, Rezolucija o holokaustu. Ovde nema poricanja zločina, ali postoji poziv na mobilizaciju, koji se završava na cinično opasan način koji prevazilazi politički i moralni diskurs - idite, pozdravite svoju decu, predsedniče, a zatim u boj. U tome je razlika i sve ove reakcije više govore o problemima ljudi koji reaguju.

Cilj ove politike je da vas vrati u prošlost. Veoma je dirljivo kako je Komšić opsjednut Mirom Markovićem, ali to nije korisno za politiku i ne dodiruje Vulina. Ili reakcije bošnjačkih političara. Oni su u osnovi na mestu, sa jednim velikim „ali“, jer su previše vezani za sopstveno iskustvo Bosne sa jednim režimom i ratom koji su trebali da prebrode jer su na vlasti, ali nemaju širu sliku. Zabrinut sam zbog reakcija koje, osim Daniela Servera, Helsinškog odbora za ljudska prava, potpuno promašuju poentu.

 

Zašto?

- Ponašaju se kao da je ovo jedna od hiljadu njegovih izjava, a takve ćete naći i u drugima, ali ne da je to uradio ministar, predsednik stranke, da je to uradio na zvaničnom sastanku i da učinio je to kao definisanje programa na kojem će njegova stranka, koja je deo široke koalicije, sada voditi kampanju godinu dana.

Na osnovu svih svojih iskustava, mogu vam reći ovo - ova kampanja, ako se ne zaustavi, završiće oružanim sukobom. Ovo se ne može završiti mirom ili glasačkim listićima. Možda Srbija može da napravi još jedan korak udesno, da masa iz SNS sledi Vulina i da Vučić izgubi stranku, ali to je jedna od mogućih posledica. U suštini, ovo se mora završiti lokalnim oružanim sukobom. Prema tome, ovo zahteva potpuno drugačije reakcije nego što ih trenutno imamo.

Da li je još tragičnije što se reakcije završavaju saopštenjima za štampu ili izjavama pred kamerama?

- NJihove duše su grešne, ako smem da kažem. Pogotovo onima koji misle da su naslednici prvobitne, ratne SDA. Sada ne merim ko je kriv i koliko nije za meru, niti ko je koliko pretrpeo, imam potpuno razumevanje za tu vrstu reakcije. Ali prošlo je 20 godina. Nije obaveza ove SDA i Izetbegovića da kopaju u prošlost i tako oživljavaju druge duhove prošlosti. Ta SDA je sve vrijeme podržavala Čovićev opstanak, sve do Komšićeve pobjede, nahranili su Dodika i s njim sklopili nagodbe. Da li je Dodik tu istu politiku vodio malo lukavije od Vulina? Pa da.

To je politika ruskog sveta, primenjena kao recept za Srbiju. Apsolutno sam siguran da u Srbiji neće proći. Već vidite ovaj Vučićev potez, jer je verovatno shvatio da mu je Vulin zabio nož u leđa. Vučića je istisnuo kao nosioca programa koji je prvobitno bio fašistički, ali ga je iz Moskve podržavala propaganda, obaveštajni podaci i na druge načine. Takvim programom započela je „žuta revolucija“. Ulazimo u ozbiljnu fazu destabilizacije.

Kazniti Vulina


Kako će ići ova destabilizacija?

- Ili će uslediti brza intervencija međunarodne zajednice. Nema pritiska ni na koga, već na Vučića, jer ga je Vulin nacrtao kao metu. Ostaje da se vidi da li je spreman da žrtvuje silazak sa vlasti da bi zaustavio ovaj opasni trend u Srbiji. Ne znam da li će Bajdenova administracija biti zadovoljna samo kažnjavanjem Vulina, jer je on ispunio sve uslove. Ili će ovo iskoristiti da kazni Vulina i usmeri pritisak na Vučića da okrene leđa Moskvi.

Takođe spominjete najgori scenario. Šta mislite ko bi započeo ove sukobe?

- Ako se dogode, doći će po dobro poznatoj metodi, koju smo već prošli. Vulinova kampanja je ponavljanje događaja. Biće skupova u Podgorici, Banjaluci, podrška, srpski svet, Mandić je već odgovorio i to je mobilizacioni deo. A nakon toga, sasvim je dovoljno poslati 50-100 ljudi, upućenih ljudi, bivših Franka, i završiti posao. Ne radi se o tome da Srbija ima nuklearnu bombu i može da izazove svetski rat, ne može se očekivati bilo kakvo masovno učešće Žandarmerije, ali realno je učešće određenih paravojnih struktura uz političku i finansijsku podršku Srbije i Moskve.

A meta su…

- Cilj je uvek isti. Baš kao što su devedesete korišćene za pokretanje krize sa Kosova, sada je cilj i sever Kosova. Automatski sagoreva Sandžak, seže dublje kroz Foču i Rudo, pali Crnu Goru, destabilizuje NATO, što je glavni cilj ... Uključene su sve tri najuticajnije nacije - Srbi, Crnogorci i Bošnjaci. To može potrajati godinama.

Koliko aktivnosti Rusije i Kine, koje su tražile ukidanje OHR-a, imaju veze sa ovim izjavama?

- Kina je druga priča. Nikada neće ući u nešto što dovodi do direktnog sukoba sa NATO-om, a vodi „srpski svet“. Mobilizacija je destabilizacija prostora kako bi se sprečilo ili usporilo širenje NATO-a, tako da se malo žrtvujemo Srbima, kao što smo Ukrajinci.

Kina u to neće ući. U ovo je ušla u toj trgovini sa Rusijom, baš kao što je ušla u blokadu Kosova da bi potom izvukla vrlo povoljnu trasu puteva. Vozom je ušla u koridor 10, od ​​Budimpešte do Soluna. Što se tiče ukidanja OHR-a, to je očekivana reakcija koja će biti neuspješna, ali će dovesti do nove blokade UN-a. Kao i u slučaju Kosova, Rusija će se definitivno isključiti iz pitanja Bosne, o čemu očigledno postoji sporazum između Brisela i Vašingtona i on je počeo da radi. To je jedan od razloga za aktiviranje Vulina, jer proces promena u Bosni treba zaustaviti. Takođe bi mogao biti indirektni sporazum da se Amerikancima i Evropljanima oslobode ruke za provođenje reformi u Bosni i da je uključe u NATO. Jer tema je NATO. Naša društva, kao ni bugarsko, nisu spremna za ulazak u EU, pa će prvo ući u NATO.

 

Među prvima ste najavili snažniji angažman između SAD-a i EU. Šta međunarodna zajednica, nakon takvih izjava i javno najavljenih planova, mora da uradi?

- Velika je razlika u položaju SAD u odnosu na devedesete. Stavovi Bajdena i Merkelove bili su usaglašeni, a onda su bili potpuno drugačiji u interesu Sjedinjenih Država i Nemačke. Tada je Nemačka zapalila vatru koja je već tinjala. Imala je podršku susednih država, jer im je odgovaralo da što pre razbiju Jugoslaviju, jer ako bi Austrija ušla u EU!? Zatim su usledila dva nemačka ujedinjenja spajanjem dve Nemačke, a zatim i Austrija sa EU.

Ovog puta Sjedinjene Države imaju plan B, a zatim ga nisu, jer su previše verovale svom povereniku Miloševiću da bi održale ideju Jugoslavije, iako su dokumenti CIA pokazali da za to postoje male šanse. Danas tačno vidimo da je pitanje Bosne konačno shvaćeno kao ključno, da je to bilo pitanje iz srca sukoba tokom raspada Jugoslavije.

Kada je reč o Vulinu, test će biti da li će američka administracija pokrenuti kazneni postupak, jer je njegov nastup ispunio sve Bajdenove uslove za kaznu i još više. To onda znači da će biti ogroman pritisak na Vučića da taj plamen ne širi, da se od toga ne odvoji. Brzina je važna jer su nam se u dva dana dogodila dva događaja.

Velika je odgovornost i na lokalnim liderima. Šta biste im rekli danas?

- Dodika sam dugo video kao reformatora iz Saveza reformskih snaga i kasnije sam primetio da se on, sa još jednim poslanikom u Skupštini RS, razlikuje od SDS-a i Karadžića.

Bio sam među onima koji su mu direktno pomogli da dobije određenu podršku od SDS-a i da ne bude ekskomuniciran. Bio sam svedok njegovih međunarodnih aktivnosti, koje su mnogo pomogle u uklanjanju Miloševića. Tada smo razgovarali, ja sam ga slušao, a možda je i on mene. Bio je neka vrsta promovisanog, ali realnog instruktora u ime britanskih nevladinih organizacija i drugih organizacija koje su bile važne za pripremu Miloševićevog zbacivanja.

Tačno je da je imao politiku koja je držala RS u kontaktu sa Bosnom i doprinio je da ona bude funkcionalni entitet, što ne možemo reći za kantone, a pitanje je i za FBiH. Sada imate ovu fazu Milorada Dodika koja traje prilično dugo. Dok Vučić nije otišao u Srebrenicu, verovao sam da će napraviti dobru priču za region i bilo je nekih kontakata, ali taj incident je korišćen za promenu politike.

Retko koristim ime političara. Kad kažem Lajčak ili Dodik, tada računam na ljude koji će shvatiti da stvar nije lična i da je upozorenje, da ne treba da rade pogrešno. Nije me briga šta će biti s Dodikom, ne samo politički već i ljudski. On je čovek koji ima svoje kvalitete, ali sada su se ti kvaliteti pretvorili u lične frustracije i kombinatoriku koji ga guraju na potpunu marginu sa velikom štetom za društvo u RS, Bosni i Srbiji, a na kraju i za njega.

Neću biti srećan ako doživi ono što će doživeti ako nastavi prijateljstva sa Vulinima i drugima. Ne sviđa mi se što ni Lajčak ne uspeva, jer poznajem te ljude.

Ne znam dobrog konobara koji će izbaciti gosta


Ako smo kafić, ako je račun stigao, da li je NATO konobar?

Poslao je račun, da. NATO se pojavio kao adresa na kojoj možete reći: „Žao mi je, brate, ne moram da platim, reformisaću se uz tvoju podršku, napuštam politiku koju sam vodio, kakvu majku Rusija i druge stvari - vraćam se u Srbiju. „Ne znam dobrog proterivanja konobara. Dobrodošli, a mi ćemo vas naučiti kako se koristi pribor za jelo, koja jela se ovde jedu i tako dalje. Mislim da je to neka veza na ovoj slici.

I ako bi mogli da upiju Bugare, Mađare sa svom mržnjom prema drugim narodima, ne znam za veću mržnju u svetu nego između Turaka i Grka, pa je za njih šala da priču završe sa Balkanom. To bismo voleli, ali nemamo kapaciteta.

Mislim da smo došli do tačke u kojoj je Vulin možda uradio istorijsko delo za Srbiju, jer niko nije diskreditovao ideje srpskog nacionalizma i šovinizma poput njega.

Nacionalistička zabluda

Kakva je sudbina srpskog i svakog drugog sveta u budućnosti, što podrazumeva crtanje granica prema etničkom ključu, i ko će i kada razmrsiti ovaj balkanski čvor?

Od našeg tzv Balkanske kafiće ne možete izaći bez plaćanja. Račun je stigao u Beograd, oni iz Beograda i oni koji su se odvukli do Beograda mogu da kažu da neće da plaćaju. Bio je tamo tokom Miloševićeve ere, pa ga je prebacio, pobegao, a zatim umro i oslobodio se. Račun za devedesete mora biti plaćen! Bilo da u potpunosti napuštaju politike devedesetih, da li i Srbija oseća kako je biti u onome što su drugi bili. Niko ne može da kaže da je to antisrpski stav. Zabluda je srpskih nacionalista i šovinista da se mogu obogatiti, hvaliti, pokušavati drogu u biseksualne veze, raditi šta žele i proći nekažnjeno. I drugo, niko drugi to ne može razotkriti. Ne daj Bože da se uključe oni iz SDA i slični, bolje da očiste svoje dvorište. Mislim da Srbija može, ne da izbegne, već da taj račun plati konačnim reformama.

Sa Vučićem imate elemente za „novi posao“, to su evropski elementi, infrastrukturni radovi, pokušaj oživljavanja zdravstvene zaštite, a imate i još jedan sloj zvan srpski šovinizam, na koji ga svako malo vraćaju njegovi najbliži . Nema ko da je ubije, ali vaš kum, tako je to kod nas, Srba.