Iz obimnog Saopštenja o  NATO Summitu šefova država i vlada zemalja članica NATO koji je 14. juna 2021. održan u Briselu izdvojili smo delove koji se odnose na Zapadni Balkan, koje donosimo u integralnom obliku

 

NATO i Zapadni Balkan

 
 
 
66. Ponovno potvrđujemo našu posvećenost NATO-ovoj politici otvorenih vrata shodno članu 10 Vašingtonskog sporazuma, koji je bio istorijski uspeh. Prošlogodišnje pristupanje Severne Makedonije je još jedna opipljiva demonstracija ove posvećenosti. Uzastopni krugovi proširenja ojačali su evroatlantsku bezbednost pomažući širenju i konsolidaciji vladavine prava i demokratskih institucija i praksi širom evropskog kontinenta uvažavajući pravo svih država da traže sopstvene bezbednosne aranžmane, kao što je utvrđeno 1990. u Pariskoj povelji za novu Evropu. Vrata NATO-a ostaju otvorena za sve evropske demokratije koje dele vrednosti našeg Saveza, koje su voljne i sposobne da preuzmu odgovornosti i obaveze članstva, koje su u stanju da promovišu principe Sporazuma, a čije priključivanje može doprineti bezbednosti severnoatlantskog područja. Odluke o proširenju donosi sam NATO; nijedna treća strana nema pravo glasa u tom procesu. I dalje smo posvećeni integraciji onih zemalja koje teže pridruživanju Alijansi, ocenjujući svaku po njenim specifičnim kriterijumima. Podstičemo ih da nastave sa sprovođenjem neophodnih reformi i odluka za pripremu za članstvo. Nastavićemo da pružamo podršku njihovim naporima i tražićemo od njih da preduzmu korake neophodne za ostvarivanje njihovih težnji.

67. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, podstiču domaće pomirenje i pozivaju političke lidere da izbegavaju retoriku podela. Pohvaljujemo Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju koja teži članstvu, za njen doprinos operacijama pod vođstvom NATO-a. Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i nudimo kontinuiranu podršku sprovođenju svih reformskih napora, uključujući i formiranje NATO sedišta u Sarajevu. Ohrabrujemo rukovodstvo Bosne i Hercegovine da u potpunosti iskoristi širinu NATO-ovih alata za zajedničku bezbednost i partnerstvo. Saveznici pozdravljaju rad Komisije za saradnju sa NATO-om. Saveznici podstiču političke lidere da rade konstruktivno i na ispoljavanje političke volje na dobrobit svih u Bosni i Hercegovini i ostvarivanje evroatlantskih težnji sprovođenjem preko potrebnih političkih, izbornih, pravosudnih, ekonomskih i odbrambenih reformi, uključujući tu i Program reformi sa NATO-om, bez prejudiciranje končne odluke o članstvu u NATO-u.

70. Zapadni Balkan je region od strateškog značaja za NATO, što je istaknuto u našoj dugoj istoriji saradnje i operacija. NATO ostaje snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti zapadnog Balkana i podršci evroatlantskim težnjama zemalja u regionu. Intenziviraćemo naše napore u regionu i poboljšati naš politički dijalog i praktičnu saradnju kako bismo podržali reformske napore, promovisali regionalni mir i bezbednost i suprotstavili se zloćudnom uticaju spoljnih aktera. Demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije, i u tom pogledu očekujemo kontinuirani napredak. Cenimo partnerstvo NATO-Srbija. Jačanje odnosa NATO i Srbije bilo bi od koristi za Alijansu, za Srbiju i za ceo region. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i podstičemo strane da iskoriste trenutak i u dobroj veri uključe se u postizanje trajnog političkog rešenja.

71. Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažmanu NATO-a na Kosovu, uključujući Kosovske snage pod vođstvom NATO-a (KFOR) koje doprinose sigurnom okruženju i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i stalnim naporima na izgradnji kapaciteta sa kosovskim organizacijama bezbednosti. Bilo kakve promene u strukturi naših snaga u KFOR-u ostaju rukovođene ispunjenošću uslova i nisu kalendarski oročene.
 
*bold FBD