NATO ministarski samit u Briselu

U Briselu je 23. i 24.marta 2021. u sedištu NATO saveza održana samit ministara spoljnih poslova zemalja članica, na kome su učestvovali i ministri spoljnih poslova Finske i Švedske koje su pouzdane članice NATO Partnerstva za mir, i Visoki predstavnik EU Josep Borrel. Prvog dana samita tema se bavila Nato inicativom 2030, a drugog diskusijom o odnosima sa Rusijom i kontroli razoružanja.

Zvanično saopštenje o ovom skupu objavljeno je 23.marta 2021. i ono glasi:

 1. Sastajemo se u Briselu kako bi smo ponovo potvrdili trajnu trans-Atlantsku sponu između Evrope i Severne Amerike, sa NATO-om u njenom središtu. Zajedno smo povezani demokratskim vrednostima koje delimo i našom privrženošću ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih Nacija. NATO predstavlja temelj naše kolektivne odbrane: zajedno svečano potvrđujemo našu posvećenost sporazumu iz Vašingtona, uključujući tu i to da se napad na jednog Saveznika ima smatrati napadom na sve nas, kao što je propisano Članom 5.

 2. NATO je najjači savez u istoriji, koji garantuje slobodu milijardi ljudi, integritet naših teritorija i zaštitu naših vrednosti. NATO je odbrambeni Savez koji ne predstavlja pretnju po bilo koju zemlju. Kao odgovor na sve opasnije i nepredvidljivije bezbednosno okruženje značajno osnažujemo NATO-ove kapacitete za odbranu i odvraćanje, njegovu poziciju i elastičnost, što je podupreto sa sedam uzastopnih godina povećavanja izadaka za odbranu, sposobnijim i gotovijim oružanim snagama, značajno angažovanje u misijama i operacijama i produbljena komunikacija sa partnerima. Ostvarujemo dobar napredak na pravičnijem nošenju trans-Atlantskog bremena; pozdravljamo akcije koje čine svi Saveznici u Evropi i Severnoj Americi a koje doprinose našoj nedeljivoj sigurnosti. Moramo uraditi više i činićemo više.

 3. NATO će nastaviti da se prilagođava. Suočeni smo sa rastućim pretnjama i sistemskom konkurencijom. Agresivne akcije Rusije predstavljaju pretnju po Evro-Atlantsku sigurnost; terorizam u svim svojim oblicima i manifestacijama ostaje trajna pretnja po sve nas. Asertivne i autoritativne snage, i nedržavni akteri, predstavljaju izazov međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, što obuhvata i hibridne i sajber pretnje, malicioznu upotrebu novih tehnologija, kao i druge asimetrične pretnje. Pandemija koronavirusa još jednom ilustruje činjenicu da smo suočeni sa izazovima koji su u konstantnom razvoju; nastavićemo da osnažujemo svoju odbranu i operativnu efikasnost tokom ove krize. Odajemo počast svima onima koji se bore sa ovom pandemijom u našim zemljama i širom sveta.

 4. Transatlantsko partnerstvo ostaje okosnica naše kolektivne odbrane, centralna tačka naše političke kohezije i esencijalni stub međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Predstojeći NATO Samit otvoriće novo poglavlje u trans-atlantskim odnosima i odrediće pravac za budućnost našeg Saveza do 2030. i dalje. U skladu sa odlukama naših Lidera u Londonu u decembru 2019. dalje ćemo jačati političku dimenziju NATO-a, uključujući tu i savetovanje. Pozdravljamo proces preispitivanja, kao i preporuke za ažuriranje NATO-ovog Strateškog koncepta. Nastavićemo dalje da jačamo NATO-ovu otpornost, vojnu snagu i globalnu perspektivu, povezujući se bliže sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama koje dele naše ciljeve. Nastavićemo da stojimo zajedno, da radimo zajedno, da garantujemo svoju bezbednost, prosperitet, demokratiju i slobode.  Ministarsku Diskusiju o Rusiji na konferenciji za medije sažeo je generalni skeretar NATO JensStoltenberg.
  Traskript njegovog uvodnog obraćanja novinarima glasi


  Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a upravo su završili diskutovanje o Rusiji.
  U njemu su učestvovali i naši bliski partneri iz Finske i Švedske, kao i Visoki predstavnik EU i podpredsednik Evopske komisije Borrell.
  Iako naš odnos sa Rusijom ostaje veoma težak, naš sastanak danas demonstrirao je jaku saglasnost među Saveznicima i našim partnerima.
  Uprkos godinama pritisaka i napora da se inicira smisleni dijalog Rusija je nastavila sa svojim obrascem represivnog ponašanja kod kuće i agresivnog ponašanja u inostranstvu.

  U Rusiji i smo i dalje svedoci nasilnog progona političkih neistomišljenika.
  Pozivamo na hitno oslobađanje Alekseja Navalnog i drugih uhapšenih mirnih demonstranata.

  U inostranstvu Rusija podriva i destabilizuje svoje susede, uključujući tu Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju. Podržava represiju u Belorusiji i pokušava da se meša u region Zapadnog Balkana.

  Rusija nastavlja sa svojim jačanjem vojnih snaga u širokom opsegu.
  Od Baltika do Crnog mora.
  Na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.
  I od Sredozemlja do Arktika.

  Saveznici su razobličili ruske dezinformacije i propagandu.
  Njene pokušaje mešanja u izbore.
  Sajber napade.
  I njeno korišćenje hemijskog oružja protiv političkih protivnika, kako kod kuće tako i u inostranstvu.

  NATO-ov odgovor je jasan i konzistentan.
  U odgovoru na akcije Rusije, NATO je implementirao najveće snaženje naše kolektivne odbrane u ovoj generaciji.

  Pojačali smo naše sisteme za odbranu od hibridnih i sajber napada.
  Ostajemo u pripravnosti.
  I nastavićemo da radimo sa EU i našim bliskim partnerima, kako bi bili mogli zajedno da reagujemo na poteze Rusije.

  Saveznici se slažu da bi trebalo da nastavimo da preispitujemo i prilagođavamo našu odbranu i sisteme za odvraćanje.
  Uključujući tu i rastuću raketnu pretnju od strane Rusije.

  Naš pristup na dva koloseka objedinjuje jaku odbranu i odvraćanje i otvorenost za dijalog.

  Svi Saveznici ostaju čvrsto posvećeni sprečavanju širenja nuklearnog oružja.
  I svi Saveznici pozdravljaju nedavnu odluku da se produži Sorazum Novi START.
  Ovo mora biti početak napora usmerenih na dalje jačanje međunarodne kontrole nuklearnog naoružanja.

  Vidimo da Rusija nastavlja da raspoređuje nova i destabilizujuća nuklearna oružja.
  Trebaju nam sporazumi koju će pokrivati više naoružanja i više zemalja poput Kine.
  Tako da sistem kontrole naoružanja mora da uzme u obzir nove realnosti.
  NATO ima jaku i dugotrajnu posvećenost kontroli naoružanja, razoružavanju i zabrani širenja naoružanja, i ostajemo unikatna platforma za Evropu i Severnu Ameriku za konsultacije o budućnosti kontrole naoružanja zato što to pomaže očuvanju mira.

 

        UOKVIRENO novinarsko pitanje

                                                                            Rusija i Balkan     

           Desislava Apostolova (Bugarska TV)

Gospodine Generalni sekretaru, da li su ministri danas raspravljali o tenzijama između Bugarske i Rusije nakon što je Bugarska prognala dvojcu ruskih  diplomata i koja je poruka koju šalju ministri po ovom pitanju? Kako Bugarskoj tako i Rusiji? Hvala vam.

       Generalni sekretar Jens Stoltenberg

Prvo, mislim da je poruka NATO saveznika kao i moja poruka kao Generalnog sekretara poruka solidarnosti. Razgovarao sam sa premijerom Bugarske  juče a danas je ministarka spoljnih poslova Bugarske prisustvovala sastanku ministara na kojem je iznela ovaj problem i obavestila o njemu saveznike.  Naravno da pažljivo pratimo istragu bugarskih vlasti o navodnoj ruskoj špijunskoj operaciji. NATO zaštitu poverljivih informacija shvata veoma, veoma  ozbiljno i u potpunosti podržavamo nastojanja Bugarske da se izbori sa malignim aktivnostima Rusije na svojoj teritoriji.
Takođe mislim da je ono što vidimo u Bugarskoj obrazac ponašanja Rusije, u kojem su pokušali da podriju naše demokratske institucije, da se mešaju u  domaću politiku i postaju aktivniji u obaveštajnom domenu. Tako da je ovo deo obrazca i takođe je jedan od razloga zbog kojeg je važno da budemo  jedni uz druge, da izrazimo solidarnost, da radimo zajedno kada su u pitanju obaveštajne aktivnosti, deljenje informacija i pomaganje jednih drugima.


         * radni prevodi FBD