Povodom ''provale'' klasifikovanih NATO podataka posredstvom vršioca dužnosti direktora crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost  novinarka JELENA GRBOVIĆ razgovarala je o tome sa hrvatskim politikologom  DAVOROM GJENEROM, što je 24. marta 2021. objavio portal ANTENAM.NET pod originalnim naslovom  ''Đenero o otkrivanju NATO podataka: Kroz sistem nacionalne sigurnosti razgradjuje se državnost Crne Gore''

 


NATO i crnogorska  bezbednosna karika

Komentarišući za Antenu M otkrivanje povjerljivih NATO podataka koje je poslanicima pokazao v.d. direktora ANB-a, hrvatski analitičar Davor Đenero kaže da posrijedi nije incident niti greška koju je izazvao Dejan Vukšić, nego se radi o sistemskoj politici administracije koja ima parlamentarnu većinu.

Kako dalje navodi radi se o tome da se kroz sistem nacionalne sigurnosti razgrađuje državnost Crne Gore.

Oni koji ne žele samostalnu crnogorsku državu niti člnostvo Crne Gore u NATO savez, sada iskorišćavaju sistem nacionalne sigurnosti kako bi kod međunarodnih partnera i iznutra diskrediterila ideju crnogorske samostalnosti. Posljedice će vjerovatno biti u tome da će crnogorskom sistemu nacionalne sigurnosti biti stegnuti neki važni podaci koje prikupljaju službe NATO saveza, jer nema garancije da će podaci biti zaštićeni i da neće doći u ruke ključnom NATO rivalu Rusiji, kao i trećim zemljama kao što je Republika Srbija“.

Pošto, kako smatra, nije riječ o grešci Vukšića već o sistemskoj polici, neće biti konsekvenci za njegovo ponašanje.

Davor Gjenero

Susrećemo se sa izigravanjem odgovornosti Vlade i onih u vladi koji su zaduženi za nacionalnu sigurnost posljedicama ovog vrlo opasnog i neuobičajnog presedana”.

Upitan da li očekuje da zemlje čiji je identitet operativaca otkriven, povuku operativce i pošalju druge, ili da neko vrijeme ih uopšte ne šalju, Đenero je odgovorio da se boji da će se Crna Gora naći u izolaciji.

“Stravična stvar je kada kompromitujete svoje ljude koji rade ozbiljan posao, jer oni su nakon toga kad su njihova imena došla u ruke onih kod kojih nijesu trebala doći, postali neupotrebljivi kao operativci, a znate koliko se investira u obrazovanje i pripremu tih ljudi. Na operativnom nivou ja ne očekujem da će se zemlje članica NATO saveza obazirati na ovu situaciju jer će im Crna Gora postati manje zanimljiv ili potpuno nezanimljiv partner. Kako će oparativno postupiti to ćemo vidjeti”.

Po mišljenju Đenera bilo gdje u svijetu u zemljama članicama NATO saveza otkrivanje povjerljivih podataka bi imalo velike unutrašnje posljedice.

“To ne bi značilo samo smjenjivanje vršioca dužnosti, nego i ispostavljanje odgovornosti onih koji su ga postavili na to mjesto, prije svega potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića”.

Sve priče o nastavku ili ubrzavanju evropskog puta Crne Gore puko su zavaravanje, jer iz ovakvog svjesnog razgrađivanja države vide se stvarne namjere novog režima, zaključio je Đenero.

* bold FBD