Posle kandidature Ane Brnabić ništa neće biti isto

 U Srbiji počinje nova runda odmeravanja sa unutrašnjim i spoljašnjim protivnicima ulaska Srbije u EU,  izjavio je predsednik FBD MILAN JOVANOVIČ engleskom portalu INTELLINEWS odmah nakon što je saopštena vest o mandatarki Brnabić i pre protivljenja toj kandidaturi čak i u vladajućoj koaliciji (15.06.2017.)

 

Aleksandar Vučić tek je izborom mandatarke Ane Brnabić za svog naslednika na mestu Premijera zaokružio svoju izbornu pobedu i ojačao prepoznatljivost daljeg srpskog približavanja Evropskoj uniji.

Srbija više neće imati Predsednika koji je želi jedno i sanja da je njegova zemlja ruska gubernija i Premijera koji želi nešto sasvim drugo, da njegova zemlja što brže uđe u EU. Sada će njihovi pogledi biti usaglašeni.

Vučićeva odluka da mandat poveri Ani Brnabić je hrabra, nimalo laka i višestruko simbolična.

Doneta je  uprkos ruskom pritisku koji u Srbiji  biva toliko neskriveniji i veći koliko je uspešnije bivalo ulaženje susedne Crne Gore u NATO  i  neuspešnije rusko uplitanje u makedonske političke razmirice. 

 

Vučićev  izbor mandatara nije bio lak ni zbog još uvek duboko ukorenjene i neskrivene balkanske homofobičnosti!
Ana Brbavić je prva autovana LGBT osoba na Balkanu a u Srbiji i prva žena u njenoj istoriji Srbije koja bi mogla biti Predsednik vlade.

Takodje, u partokratskoj državi Vučić premijersko mesto poverava nestranačkoj ličnosti koja je uspešni menadžer, tehnokrata  a ne političar sklon populizmu. Najzad i na ''uzavrelnom Balkanu'' nikako ne na poslednjem mestu  mandatarka koja je rodjena Beogradjanka poreklom je - Hrvatica.

Stvari u Srbiji posle ove kandidature ne mogu ostati iste.

Niti će konzervativni deo Srbije i smušene ili rusofilske opozicije samo demokratski prihvatiti ovu odluku.
Istog dana kad je Vučić saopštavao svoju odluku, Ivica Dačić, koji je slovio kao ruski miljenik i kandidat rival Ani Brnabić,  otišao je na sastanak sa Patrijarhom SPC  koja se žestoko usprotivila poveravanju mandata Ani Brnabić, da bi se potom povukla.


U Srbiji počinje nova runda odmeravanja sa unutrašnjim i spoljašnjim protivnicima ulaska Srbije u EU.  

Zato sam Predsedniku putem Twittera i poručio bravo, a Ani Brnabić sretno.

Napomena: Integralna verzija izjave date 15.06.2017 za vest Intellinewsa od 16.06.2016.