Predeli Zapadnog Balkana oslikani zebnjom

Josip Juratović, poslanik Bundestaga za beogradski dnevnik DANAS, Srbija od 24. maja 2017

 

Zapadni Balkan ima 18 milijuna stanovnika i zarade svega 89 milijarde eura godišnje, manje od jedne Slovačke, vidimo da ekonomski nije konkurentan.


U Albaniji se sukob vlade i opozicije zaoštrava, u Makedoniji su se dogodili neredi i opstrukcija parlamenta,

BiH je de facto neuspjela država, sa ogromnim administrativnim aparatom od tri vlade, tri predsjednika, 12 premijera, 150 ministara, 600 savjetnika i 1.000 parlamentarnih zastupnika, gdje se Republika Srpska izruguje Dejtonskom sporazumu i želi otcjepljenje, napominje naš sagovornik.

Odnos Kosova i Srbije "već godinama nije bio tako loš" kao kada je odlazeći predsednik Srbije nedavno "prijetio slanjem vojske na Kosovo", te kada je na Kosovo poslat "provokativni vlak sa natpisom Ovo je Srbija".

- Crna Gora trpi velike pritiske navodno srpsko-ruskog aranžmana i na sve načina se sprečava da ona pristupi NATO-u.

 
Josp Juratović

Sve su to samo kratke crtice rascjepkanog Zapadnog Balkana, gdje se ne bi trebalo ni čuditi da mu Evropa zalupi vrata pred nosom jer svojim huškačkim politikama na sve načine pokazuju da im se i ne žuri baš pretjerano, a vremena je sve manje.

EU se ionako nalazi u podosta podijeljenim blokovima i nova nesigurna žarišta joj zasigurno u ovim trenucima nisu potrebna, zato brzina pristupa isključivo ovisi o zemljama kandidatima, da li žele birati sukobe i međuetničku netrpeljivost, netoleranciju ili žele pristupiti EU u kojoj takvom ponašanju i politici nikako nema mjesta.

Jedinu šansu koju regija Zapadnog Balkana ima jeste da se civilno društvo, koje je na EU nivou, konačno organizira i složno preuzme političku odgovornost, kako bi i politika bila na EU nivou, zaključuje Josip Juratović.

* Naslov fbd

 

-Više na:
http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=346576&title=Evropa+bi+mogla+da+zalupi+vrata+Balkanu#sthash.6VLO36Qk.dpuf