Najveći poklon DonaldaTrumpa za Vladimira Putina

Napisao Michael McFaul za The Washington Post, Washington, SAD, 17. maja 2017. pod naslovom "Trump has given Putin the best gift he could ask for"

 

Ruska vlada, izvesno ima listu stvari koje želi od Sjedinjenih Američkih Država u idealnom svetu: ukidanje  sankcija ruskim kompanijama i pojedincima, priznavanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada kao saveznika u borbi protiv terorizma u Siriji, sporazume o prekidanju rasprava o demokratiji i ljudskiim pravima, podelu sfera uticaja za naše dve zemlje, i, iznad svega i pre svega navedenog američko priznavanje "prisajedinjenja" Krima.

 

Sudeći po veselim fotografijama iz Ovalnog ofisa sa sastanka ruskog ministra inostranih poslova Sergej Lavrova sa predsednikom Trampom, koje su objavili ruski mediji,  nije izgledao da su Tramp i Lavrov razgovarali o teškim temama - o ruskoj invaziji Ukrajine, aneksiji Krima, , napadima na lidera ruske opozicije Alekseja  Navalnog i Vladimira Kara-Murzu , razaranju Aleppa ili ruskom kršenju našeg suvereniteta priikom predsedničkih izbora prošle godine. Na svojoj kasnijoj konferenciji za novinare, činilo se da je Lavrov izuzetno zadovoljan i sa njegovom ćaskanjem u Ovalnom ofisu i  bilateralnim sastankom sa državnim sekretarom Rex’om Tillerson-om. Siguran sam da je Lavrov bio prijatno iznenađen odlukom Trumpa da mu saopšti i veoma osetljive, poverljive obaveštajne podatke, što radikalno odstupa od vremena  Baraka Obame.

Prerano je još reći koliko će stavki  sa liste želja predsednika Vladimira Putina Tramp ispuniti. Tramp na ehu Richarda Nixona nastavlja potragu za novim detantom u odnosima sa Moskvom, iako  su drugi visoki članovi Trumpovog spoljnopolitičkog tima prema tome skeptični. Ipak,  jedan poklon Putinu, već je isporučen-  omalovažavanje američke demokratije - što daleko nadmašuje bilo koji podeljeni obaveštajni podatak. Tragično je  što će ovaj poklon opstati i nakon završetka Trumpovog predsednikovanja.

Davno još, pre pojave Trumpa, Putin je tvrdio kako se Sjedinjene države ne razlikuju od bilo koje druge zemlje u svetu, uključujući i Rusiju. Putin retko pokušava da glorifikuje rusku demokratiju. Umesto toga, on je cinično sugeriše kako druge vlade, uključujući i američku demokratiju, nalikuju ruskom sistemu vlasti. Putin i njegovi mediji koje kontroliše Kremlj  naturaju Rusima i svetu ideju kako i naše demokratske institucije greše kao i njihove i da naša štampa nije slobodna ili nepristrasna već da je pod kontrolom oligarha i Bele kuće. Isto tako, ruski propagandisti tvrde da naš Kongres, političke partije i sudovi nisu zaista nezavisni. Po njihovom mišljenju, stvarni kreator politike je  takozvana "dubinska država" -  koju vode CIA i vojno-industrijski kompleks – a naročito spoljne politike. A da američki političari nisu vodjeni normama ili idealima, već su samo  motivisani sopstvenim ličniim interesima. (Dok sam živeo u Moskvi  tv serija ‘’Kuća od karata’’ ("House of Cards") prikazivana na Netflixu postala je veliki hit ruskih elita.)

Sada je postalo mnogo teže da tvrditi  kako  je demokratija SAD jedinstvena, vredna divljenja ili primer za druge zemlje. Dok sam službovao u američkoj vladi, u Moskvi, Pekingu i Budimpešti tvrdili smo da su SAD nacija kojom upravljaju zakoni. Prošle nedelje, naš Predsednik otpustio direktora FBI Jamesa B. Comey-a, najvišeg zvaničnika vlade zaduženog za istraživanje mogućih veza Trumpovog štaba s Rusijom tokom naših predsedničkih izbora. Predsednik nije prekršio  slovo našeg Ustava, ali je svakako narušio njegov duh. Pokušajte da tu odluku objasnite  u Moskvi, Pekingu ili Budimpešti. Po čemu se ova odluka razlikuje od onih odluka kad autokratski lideri rade to isto ometajući važne istrage? Slično tome, slike američkih imigracionih i carinskih službenika  (ICE) dok odstranjuju imigrante iz sudnica, aviona i fabrika, stvaraju utisak da ni mi nemamo većeg poštovanja za ljudska prava nego druge zemlje.

Ruska štampa pod kontrolom države aplaudira svakom Trumpovom  tweetu  o "laži medija". To je upravo njihov argument. Ne postoji istina već samo medijska manipulacija u političke svrhe. Trumpova labava posvećenost istini ( više od 60 odsto Amerikanaca smatra da nije iskren) dodatno pojačava argument da se ni mi Amerikanci ne razlikujemo  od bilo kog drugog. Tramp je rekao da Obama prisluškuje njegove telefone. Putin je rekao da nije slao trupe u istočnu Ukrajini.  Koja je razlika između njih dvojice?
Što se tiče "pa-šta-s-tim-zma," Trump je šampion ove vrste ciničnih argumenata o našoj zemlji - ne Rusija. Tramp je naudio kazujući  kako  "naša zemlja čini dosta ubijanja," kad je upitan o akcijama Putina.  A kad je godinu dana kasnije dobio priliku  da ispravi rečeno,  Trump ga je udvostručio govoreći: "Mi imamo puno ubica ... zar mislite da je naša zemlja tako nevina?" To je upravo ona vrsta argumentacije koju godinama koriste ruski propagandisti pravdajući neke od najbrutalnijih akcija Putinove politike. Malo ih je danas  u inostranstvu koji su inspirisani američkom demokratijom. Američki ambasadori ne mogu da vjerodostojno govore o našoj zemlji kao o "blistavom gradu na vrhu brda." Američke nevladine organizacije koje promovišu demokratiju u inostranstvu često pozivaju američke političare da u njihovim workshopovima iznose svoja demokratska iskustva. Ko u inostranstvu ovih dana želi da čuje  nekog američkog senatora kako govori o vrlinama američke demokratije? A možda je baš  to rezultat koji Trump želi. Naš novi Predsednik izgleda da je izrazito alergičan na razmatranje, a kamo li promovisanje, demokratije i ljudskih prava u inostranstvu. 

Kao što sam već ranije tvrdio, američke demokratske institucije su i dalje elastične i preživeće i Trumpa. Ali opstaće izjednačena percepcija Rusije i Amerike – da  američka demokratija nije bolja od bilo kog drugog političkog sistema u svetu. Taj poklon Putinu veći je od bilo kog drugog.

 

 

Michael  McFaul je direktor Freeman Spogli Instituta za međunarodne studije I  saradnik na Univerzitetu Stanford  i kolumnista Washington Posta. Od 2009-2012 bio je specijalni pomoćnik predsednika Obame  pri  Savetu za nacionalnu bezbednost i bivši američki ambasador u Rusiji od 2012-2014.

** radni prevod FBD