Protiv nezrelog liderstva

INSITUT HOOVER pri američkom Univerizitetu Stanford 4. juna 2020. na naslovnoj strani svog website-a pod originalnim naslovom ''U jedinstvu leži snaga'' objavio je Saopštenje koje je dan ranije napisao JAMES MATTIS general u penziji i bivši ministar odbrane u mandatu sadašnjeg predsednika SAD  Posmatrao sam ovonedeljne događaje besan i zaprepašćen. Reči „Jednaka pravda pred zakonom“ urezane su na pedimentu zgrade  Vrhovnog suda SAD. To je upravo ono što demonstranti s’ pravom zahtevaju. To je dobar i ujedinjujući zahtev – koji bi svi trebalo da budemo u stanju da podržimo. Našu pažnju ne sme odvratiti mali broj prestupnika. Proteste obeležavaju desetine hiljada ljudi sa savešću koji insistiraju da bi trebalo da budemo dostojni naših ideala – naših ideala kao narod i naših ideala kao nacija.

Kada sam stupio u vojsku, pre nekih 50 godina, zakleo sam se da ću podupirati i braniti Ustav. Nikada nisam ni sanjao da će trupama koje su položile tu istu zakletvu biti naređeno da pod bilo kojim okolnostima pogaze ustavna prava svojih sugrađana – a kamo li zarad omogućavanja bizarne foto seanse za našeg izabranog vrhovnog komandanta, rame uz rame sa vojnim vrhom.

Moramo odbiti bilo kakvo poimanje gradova kao „bojnih prostora“ na kojima su naši uniformisani vojnici pozivani da „izdominiraju“. Kod kuće bi naše oružane snage trebalo da koristimo samo kada to od nas, u izuzetno retkim prilikama, traže guverneri država. Militarizacija naše reakcije, kojoj smo svedočili u Vašingtonu, stvara konflikt – lažan konflikt – između vojske i građanskog društva. Ona podriva moralno tle koje garantuje spone poverenja između muškaraca i žena u uniformi i društva koje su oni zakleti da štite, a čiji su i sami deo. Održavanje javnog reda zadatak je civilnih vlasti i lokalnih lidera koji najbolje razumeju svoje zajednice kojima i odgovaraju.

James Madison je  u Federalist-u 14 napisao da „ujedinjena Amerika sa šačicom trupa, ili bez i jednog jedinog vojnika, predstavlja veći otpor stranim ambicijama od razjedinjene Amerike sa stotinama hiljada veterana spremnih za borbu.“ Nije portebno militarizovati naš odgovor na proteste. Moramo se ujediniti oko zajedničkog cilja. A to počinje sa garantovanjem da smo svi mi jednaki pred zakonom.

Uputsva koja su vojni departmani davali našim trupama pred invaziju Normandije podsećala su vojnike da je „slogan nacista za naše uništenje bio „Zavadi pa vladaj“.“ Naš američki odgovor je „U jedinstvu leži snaga“.“ Moramo prizvati to jedinstvo kako bi smo prebrodili ovu krizu – uvereni da smo bolji od naše politike.

Donald Trump je prvi predsednik za mog života koji ne pokušava da ujedini američki narod – čak se ni ne pretvara da to pokušava. Umesto toga, on nas deli. Svedočimo posledicama trogodišnjeg sračunatog rada na tome. Svedočimo posledicama trogodišnjeg odsustva zrelog liderstva. Možemo se ujediniti i bez njega, uz pomoć snaga koje su inherentne našem civilnom društvu. To neće biti lako, kako se moglo i videti u poslednjih par dana, ali to dugujemo našim sugrađanima,  generacijama koje su nam prethodile i krvarile braneći naše obećanje,  kao i našoj deci.

Iz ovog vremena iskušenja možemo izaći jači, sa obnovljenim osećanjem svrhe i poštovanja jedni drugih. Pandemija je pokazala da nisu samo naše vojne trupe voljne da pruže najveću žrtvu za bezbednost zajednice. Amerikanci u bolnicama, samoposlugama, poštama i drugde rizikuju svoje živote kako bi služili svojim sugrađanima i svojoj zemlji. Znamo da smo bolji od zloupotreba izvršne vlasti kojoj smo svedočili na Trgu Lafayette. Moramo odbaciti i pozvati na odgovornost one na vlasti koji bi da od Ustava naprave ruglo. Istovremeno, moramo se setiti Linkonovih „boljih anđela“ i poslušati ih, radeći na ujedinjenju. 

Samo usvajanjem novog puta – koji znači, zapravo, vraćanje originalnom putu naših osnivačkih ideala – ponovo biti uvažavana i poštovana zemlja kod kuće i u inostranstvu.