Komisija Saveta Evrope: Poruke i upozorenja Srbiji
Objavila je NA BETA, 16.05.2016. pod naslovom Komisija Saveta Evrope: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

 

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) Saveta Evrope (SE) pozvala je Srbiju da "prizna genocid u Srebrenici" iz jula 1995. godine, upozorila na delovanje fudbalskih navijačkih grupa "uključenih u nezakonite i kriminalne aktivnosti" i na rastući govor mržnje i nasilje prema Romima i članovima LGBT populacije. EKRI, čiji je zadatak borba protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije u Evropi, izrazila je u izveštaju objavljenom 16. maja žaljenje zbog sporog napretka u procesuiranju ratnih zločina. 

Komisija ocenjuje i da su se regionalne tenzije na prostoru bivše Jugoslavije naglo pogoršale u poslednjih nekoliko meseci.

U izveštaju se, uz konstataciju da se Srbija izvinila za Srebrenicu (Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici pozivajući se na presude Medjunarodnog suda pravde usvojena u Skupštini Srbije 2010) i izvinjenje predsednika Republike 2013. godine), preporučuje srpskim vlastima da "delotvorno sprovode Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina i javno priznaju da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid".

U dokumentu se takodje izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izveštavanjem. Podseća se da je Komesar SE za ljudska prava Nils Muižnieks 2015. godine upozorio da je postala uobičajna praksa u Srbiji da visoki javni zvaničnici verbalno napadaju novinare nazivajući ih "izdajnicima" i "stranim plaćenicima".

Ovo telo SE izražava zadovoljstvo zbog činjenice da se Radio-televizija Srbije (RTS) 2010. godine izvinila gledaocima zbog svoje uloge "glavnog propagandnog orudja režima Slobodana Miloševića tokom 1990-ih godina".

Takodje se navodi da mediji nastavljaju da prenose govor mržnje političara i drugih javnih ličnosti, pojačavajući time njegovo dejstvo.

Upozorava se na "tabloidizaciju" štampanih medija koji se bore za ekonomsku egzistenciju i povećanje broja rijaliti programa na televiziji.

EKRI je posebno zabrinuta zbog delovanja fudbalskih navijačkih grupa, koje su, kako se navodi u izveštaju, uključene u nezakonite i kriminalne aktivnosti. Ističe se da su navijačke grupe povezane s desničarskim organizacijama koje su povezane sa nacionalističkim političarima i organizovanim kriminalom.

Komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije pozdravila je donošenje zakona protiv diskriminacije, zapošljavanje policajaca pripadnika albanske nacije, kao i to da Strategija protiv diskriminacije predvidja donošenje zakona o registrovanju istopolnih veza.

Napredak je postignut u izradi ličnih dokumenata za Rome i povećanju broja romske dece koja se upisuju u škole, navodi se u izveštaju.

EKRI ocenjuje da stepen nasilja prema Romima ostaje na visokom nivou i dodaje da samo šest odsto romske dece ide u vrtić a 46 odsto završi osnovno obrazovanje. 

U važnim delovima javnog sektora gotovo da nema nijednog zaposlenog Roma, a 72 posto svih romskih naselja su i dalje divlja, navodi ova komisija.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije  osnovana je 22. marta 1994, s ciljem suzbijanja rasizma, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije koji ugrožavaju ljudska prava i demokratske vrednosti u Evropi. Analizirajući stanje u državama članicama Saveta Evrope, EKRI donosi preporuke kojima je cilj revizija zakonodavstva članica, te njihove politike i drugih mera za borbu protiv rasizma. Preporuke EKRI nisu obavezujuće, ali se u državama članicama ozbiljno razmatraju i uglavnom sprovode u delo.

link na integtralni tekst izveštaja ECRI