Ruska analiza kineske propagande

 

Na ruskom portalu THE INSIDER sa sedištem u Moskvi novinarka  NATALIJA FROLOVA  objavila je analizu kineske propadande u vreme pandemije COVID-19.  Članak je objavljen  15. aprila 2020. pod originalnim naslovom ''Ne bi bilo sreće bez pomoći koronavirusa: Kako Kina koristi epidemiju za širenje propagande''  

Globalni lider u zdravstvu koji spašava svet od neočekivanog izbijanja opasne virusne infekcije koja je narasla do obima pandemije - takva je danas slika Kine u svetskim medijima. Ogromna propagandna mašinerija Komunističke partije aktivno radi na stvaranju ove slike, čiji napori su, na primer, da su respiratori prodavani Italijanima predstavljeni kao "humanitarna pomoć", dok je prenos te pomoći bio je praćen utiscima u kojima evropski lider ljubi kinesku zastavu. Iza ove dobro osmišljene i plaćene propagande zaboravlja se da je NRK dugo ignorisala upozorenja svojih naučnika o mogućnosti novog koronavirusa, a potom strogo cenzurisala informacije o početku epidemije, što je i dovelo do tako širokog širenja COVIDa-19, a epidemija postala pandemija.


     Natalija Frolova

Pre godinu dana, kineski naučnici sa Instituta za virusologiju Vuhan i Univerziteta Kineske akademije nauka objavili su Izveštaj koji upozorava na mogućnost novog izbijanja koronavirusa u Kini. Opet su slepi miševi trebalo da postanu  njegov izvor: ovi jedini sisari koji su sposobni da lete su glavni nosioci koronavirusa. Virolozi su takođe objasnili zašto je izbijanje trebalo da se desi u njihovoj zemlji: „Kina je treća po veličini teritorije, kao i najgušće naseljena država na svetu. Ogromna teritorija plus različite klimatske zone stvaraju veliku biološku raznolikost. Kineski naučnici koji proučavaju lokalne slepe miševe ili druge sisare su otkrili većinu vrsta koronavirusa (22 od 38). Većina COV se može naći u Kini. Pored toga, većina slepih miševa koji nose ove koronaviruse živi blizu ljudi, potencijalno prenoseći viruse na ljude i stoku. U kineskoj kulturi hrane postoji čvrsto verovanje da su sveže zaklane životinje najhranjivije. A ovakav pogled može da podstakne  prenos virusa. (Od životinje do čoveka – Insajder) . " U istom izvještaju se navodi da su potrebne hitne akcije kako bi se sprečio sledeće izbijanje epidemije.

Međutim, kineske vlasti ignorisale su ovo upozorenje svojih naučnika, kao i izveštaje nekoliko lekara iz Vuhana, glavnog grada provincije Hubei. Krajem decembra 2019. godine oni su primetili brzo širenje opasne infekcije. Policija je odmah došla kod lekara i tražila da se ne šire glasine. Kasnije je strana štampa pisala o jednom od njih - oftalmologu iz Centralne bolnice Vuhan Li Venlianu, koji je, već i sam zaražen, prijavio izbijanje koronavirusa na kineskoj društvenoj mreži Veibo. 6. februara umro je u bolnici od komplikacija izazvanih COVIDom-19. Krajem marta australijski novinari skrenuli su pažnju na činjenicu da je koleginica Li Venliana, šefica službe za hitne slučajeve Ai Feng, nestala bez traga. Nešto kasnije, na njenoj stranici na Veibo-u, pojavio se neobičan post: fotografija na kojoj se vidi Vuhan i natpis „Reka. Most. Put. Zvuk. "


                                       Policija je odmah došla kod lekara i tražila da se ne šire glasine


Do 10. januara, kineski naučnici iz Vuhana i Šangaja, u saradnji sa australijskim Univerzitetom iz Sidneja, bili su u mogućnosti da brzo identifikuju i izoluju DNK novog tipa koronavirusa. Ali tek od 23. januara Vuhan je i zvanično u karantinu. Prošle su tri nedelje od trenutka kada su vlasti u Hubejju saznale za opasnost do trenutka  preduzimanja prvih ozbiljnih mera. Za to vreme, prvi potvrđeni slučajevi koronavirusa otkriveni su u Južnoj Koreji, SAD i na Tajlandu. Istraživači sa Univerziteta Sautempton (Velika Britanija) su zaključili da je, posebno u početnoj fazi širenja virusa, nedeljno neaktivno ponašanje vlasti dovelo do izuzetno brzog porasta broja pacijenata i smrtnih slučajeva od COVIDa-19. Studija je takođe pokazala da bi „ako se  intervencije u zemlji sprovedu nedelju, dve ili tri nedelje ranije, broj infekcija mogao bi biti manji za 66, 86 odnosno 95%, što bi značajno ograničilo geografsku distribuciju bolesti. Međutim, ako bi se neterapeutske mere  (od pranja ruku do samoizolacije – Insajder)  sprovele jednu, dve ili tri nedelje kasnije, broj slučajeva mogao bi se povećati za 3, 7 ili 18 puta “, kaže se u izveštaju.

 

"Čim su se pojavile informacije da se počeo širiti novi oblik koronavirusa, lokalne vlasti u Vuhanu uplašile su se da će biti kažnjene zbog takvog propusta, i počele su da kriju pravo stanje stvari. A onda su, na osnovu tih netačnih informacija, mnoge zemlje izgradile svoje strategije za borbu protiv koronavirusa “, kaže Charles Burton, stariji saradnik Instituta MacDonald Laurier (Kanada). Međutim, podseća ekspert, odeljenje za propagandu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine nikada ne pruža tačne informacije i statistike o bilo čemu: „Propuštaju se samo podaci koji u zemlji i inostranstvu afirmišu dugoročnu vladavinu KPK. U isto vreme, stanovnici zemlje su svesni da informacije koje je objavila Komunistička partija nemaju naučni značaj. Štaviše, Kinezi strahuju da je virus zapravo opasniji nego što vlasti kažu. “

Odeljenje za propagandu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine 
nikada ne pruža tačne informacije i statistike o bilo čemu

U isto vreme, kineske vlasti, pored široko implementiranih sistema za praćenje kamerom, pronalaze nove načine da pooštre kontrolu stanovništva. U martu su svi građani morali da na svoje pametne telefone preuzmu posebnu aplikaciju Alipai Health Code u kojoj svako dobija svoj KR kod. Ovo je zajednički projekat vlasti u Guangzhouu gde je testiran „zdravstveni kod“ i Ant Financial-a, sestrinske kompanije korporacije Alibaba. Novine Njujork tajms analizirale su aplikaciju i došle do zaključka: on ne samo da može da identifikuje koga i gde vlasnik pametnog telefona može da zarazi, već takođe policiji pruža direktan pristup njegovim ličnim podacima (Moskovske vlasti pokušale su da nametnu nešto slično i Rusima). Kineske internetske kompanije često dele lične podatke svojih korisnika sa vlastima, podseća publikacija. Međutim, pre koronavirusa, to se nije dogodilo na tako otvoren način. Prema tome, uvereni su u NYT-u, uvođenje nove aplikacije dodatno umanjuje ionako tanku liniju koja razdvaja kineske tehnološke divove od rukovodstva Komunističke partije.


U Kini bilo koji posao zapravo pripada Komunističkoj partiji. Velike kompanije su prisiljene da deluju pod sa vođstvom države ne samo na unutrašnjoj, već i na medjunarodnoj sceni . Kada je kinesko rukovodstvo shvatilo da je situacija sa koronavirusom otišla predaleko i da je imidž zemlje na međunarodnoj areni potrebno hitno sačuvati, Peking je pokrenuo neviđenu propagandnu kampanju - počeo je intenzivno da predstavlja kako je  kinesko rukovodstvo uložilo sve napore da spasi zemlje koje su najviše pogođene izbijanjem COVIDa-19. U  nedavnoj diskusiji stručnajka na temu Kineska politika, koju je organizovao Evropski centar za vrednosti u Pragu, primećeno je da pomoć koju je Kina pružila, prvo, nije uvek bila pomoć u doslovnom smislu te reči, i drugo, da je obično bila urađena tako da se osobi koja ne zna Kineski sistem iznutra, čini kako u Kini postoje igrači neovisni o državi. Dakle, pomoć Italiji dolazila je odvojeno od Komunističke partije Kine, odvojeno od korporacija, na primer, Alibaba, Ksiaomi i Huavei i odvojeno od Kineskog Crvenog krsta.

Mediji su najčešće govorili o besplatnoj pomoći. U stvari, ista italijanska vitalna medicinska oprema samo je delimično bila besplatna. „Peking prikriva činjenice“, objašnjava Lucrezia Poggetti, italijanska istraživačica sa Instituta za kineske studije (MERICS) u Berlinu. - U suštini, to je bio izvoz. Italija je s Kinom potpisala ugovore za medicinsku opremu koja je nabavljena  budžetskim novcem i iz sredstava privatnih filantropa. Italijani su kupili oko hiljadu respiratora. Mislim da su ta sredstva pomogla i Kini, jer je tamo biznis takođe mnogo stradao. Prava podrška izražena je u činjenici da je Peking premestio Italiju u sam vrh zemalja koje žele da kupe maske, respiratore i druge potrebne stvari. "Značajno je i Kremlj i ovde kopirao je najgori primer , dajući respiratore kao humanitarnu pomoć (ovde, međutim,  postoji razlika - Kini je dovoljno njihovih respiratora, a u Rusiji će uskoro nedostajati).

Međutim, činjenica da se pomoć donosi besplatno, ipak ima vrlo specifičnu cenu, posebno propagandnu. „Važan uslov za dobijanje pomoći od Kine je organizacija prijema kineske opreme na aerodromu na vladinom nivou. Na primer, u Češkoj, je lično premijer premijer Andrei Babiš bio primoran da učestvuje u propagandnom šouu i da se lično zahvaljuje rukovodstvu komunističke Kine pred televizijjskim kamerama “, kaže Iakub Ianda, direktor Evropskog centra vrednosti. - U isto vreme, češke specijalne službe su početkom marta upozorile vladu: tokom januara i februara, pojedinci i kompanije, u smeru ka kineskoj ambasadi, kupovali su medicinsku opremu širom Češke. Zatim je ona otišala u Kinu. "

Češki premijer morao je da se  pred TV kamerama lično zahvali kineskom rukovodstvu 

Tokom protekle dve decenije, KPK je preuzela kontrolu nad celokupnim lancem snabdevanja povezanim s potrebama za opremu tokom pandemija. U SAD i EU su to ignorisali. „Sada su Evropa i Amerika u prvo vreme bili bez svoje masovne proizvodnje maski “, kaže Matt Schroeder, kineski stručnjak iz Nemačke fondacije Marshall (SAD). - Štaviše, i materijali za njih se takođe prave u Kini. Stoga se već nekoliko meseci nalazimo u situaciji da ćemo biti prisiljeni da sve ovo kupujemo u Kini. “


Za razliku od Sjedinjenih država i brojnih evropskih država koje su poslale svoju pomoć bez pratećih PR akcija i zahteva za javnom zahvalnošću, Peking je vešto izgradio svoju propagandnu kampanju. S tim u vezi je, u stvari, evroskepticima dostavio važne argumente. „Sada u Italiji kažu još glasnije: EU nas je odbacila u teškom trenutku, a naprotiv, Kina nas nije ostavila u nevolji. U skladu s tim, čak i lažni videozapisi sa pevanjem kineske himne po balkonima italijanskih gradova ne deluju nerealno, priznaje Lucretia Poggetti. - U Italiji, ministar spoljnih poslova Luigi di Maio uživo je na svojoj Fejsbuk stranici rekao da ima posebne prijateljske odnose sa Kinom. A predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, čak je i poljubio kinesku zastavu, susrećući se na aerodromu sa daleko od besplatne pomoći Pekinga. "

U drugoj polovini marta, predsednik Ksi Jinping održao je nekoliko telefonskih razgovora sa šefovima država i nekima je poslao pisma. „Prenoseći„ iskrene simpatije kineskog rukovodstva i ljudi“ i naglašavajući u svakom slučaju ekskluzivne odnose sa tom zemljom, Ksi se slaže sa pristalicama nove kineske strategije„ zajednice zajedničkog zdravlja za čovečanstvo “,  (kineske vladine agencije takođe prevode ove reči kao koncept "zajednice jedinstvene sudbine čovečanstva" – Insajder) . Ovo je vrsta novog „puta svile“ za svetsku zdravstvenu zaštitu “, rekla je Didi Kirsten Tatlov, stariji saradnik Nemačkog saveta za spoljne odnose. – U  ovome je uključen i Macron. Ali Peking posebnu pažnju posvećuje „maskiranoj diplomatiji“ sa zemljama Centralne Evrope, jer ih smatra potencijalnim „vratima u Evropu“. Na primer, predsednik Poljske, Andrzej Duda, u razgovoru sa kineskim predsedavajućim, bio je primoran da kazuje o tome kako „ceni prijateljstvo“ sa šefom komunističke države, zahvaljujući „pravovremenoj i neprocenjivoj pomoći“, koja je postala „oličenje dubokog prijateljstva dve zemlje“ i obraća pažnju na „ blagovremene, odlučne i energične mere, zahvaljujući kojima je bilo moguće efikasno obuzdati širenje epidemije. "O važnosti Kine za poboljšanje međunarodnog imidža svedoče ne samo prisilna razmena ljubaznosti u zamenu za medicinsku opremu, već i specifični pokazatelji sve većeg prisustva medija Pekinga širom svijeta. „Kineska državna propaganda brzo raste na različitim platformama. Peking najaktivnije koristi Tvitter, koji je usput budu rečeno, u samoj Kini - zabranjen. To znači da je kampanja posebno namenjena stranoj publici “, objašnjava Matt Schrader iz Nemačkog Marshall Fund-a (SAD). - Danas su pet ili šest najpopularnijih tviter naloga kineski. A postoje i sivei oni prerušeni u nezavisne naloge . Kineske ambasade takođe postaju sve aktivnije na internetu "Prema Schraderu, analitičari fonda procenili su da se od početka godine broj službenih kineskih Twitter računa više nego udvostručio - sa 70 na oko 150.

Peking najviše koristi Twitter koji je, uzgred budi rečeno, u samoj Kini - zabranjen.


„To se vrlo razlikuje od onoga što su Kinezi nekad radili. Pre toga imali su samo „pozitivan“ cilj - stvoriti pojačano konkretno povjerenje u zemlji i inostranstvu da je komunistički sistem u Kini najbolji državni sistem na svijetu. Sada je cilj kampanje da se seju panika, nepoverenje i strah  (u zemljama zavisnim od snabdevanja iz Kine - Insajder> . KPK postaje sve agresivnija u promociji svog imidža," rekla je Bethani Allen-Ebrahimian, analitičarka kineskih vesti za Akios (SAD).
Stručnjaci, uz to, napominju: po prvi put su kineske propagandne agencije počele da imitiraju ruske metode dezinformisanja - za širenje brojnih teorija zavere u cilju destabilizacije informacionog okruženja. Kao što Schrader napominje, teorije zavjere prvo se pojavljuju u na privatnimnalozima, a potom ih preuzimaju državni mediji, koji ih masovno šire. "Budući da je internet u Kini u potpunosti pod kontrolom države, takve teorije mogu se širiti samo uz dozvolu partije", kaže analitičar.

Dakle, najveća kineska internetska publikacija na engleskom jeziku Global Times izvestila je na svom Twitter nalogu da koronavirus zapravo potiče iz Italije iz novembra i početka decembra prošle godine. A jedan od portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova, Zhao Lijian, rekao je da je američka vojska mogla "donijeti koronavirus u Vuhan" kada su američki sportisti učestvovali Svetskim vojnim igrama u Vuhanu prošle jeseni. „Budite iskreni! Objavite svoje detalje! Sjedinjene države treba da nam objasne sve! “, napisao je zvaničnik na svom Twitter nalogu. (I opet, po sadržaju je to vrlo slično državnoj propagandi u političkim razgovorima na ruskim televizijskim kanalima).

Danas, kada se ljudima u različitim zemljama čini da njihove demokratske vlade nisu u stanju da se izbore ni sa virusnom infekcijom, „meka moć“ Kine je posebno efikasna. Ideja da su samo autoritarni režimi u stanju da brzo mobilišu društvo za borbu protiv bilo kakve pretnje nalazi na plodno tlo usred svakodnevnih izvještaja o sve većem broju žrtava. Evropski i američki stručnjaci su uvereni da propagandna ofanziva Pekinga nije ograničena na stvaranje pozitivne slike o KPK i povoljne klime za izvoz kineske robe, usluga i tehnologija. Njen cilj je uvođenje globalnog Zapada i, pre svega, NATO zemalja u važnu infrastrukturu. Metoda je promocija, a ponekad i teško nametanje kineskih tehnologija u oblastima komunikacija (5G), transporta (lučki objekti i brzi vozovi), a sada i zdravlja. Totalitarni režim zasnovan na strahu i potpunom nadzoru neće priznati svoje greške u dijagnosticiranju i borbi protiv najveće pandemije u poslednjih sto godina. Ksi Jinping i njegov politički biro  mnogo čine  da svet zaboravi ovaj neuspeh namećući mu još veću zavisnost od „njihove“ Kine.