Portal nevladine organizacije CODA sa sedištima u Njujorku i Tbilisiju, poznat po ''pričama koje idu dalje'' 2.4.2020. objavio je ovaj tekst o političkim procenama ruske humanitarne pomoći Itaiji, zemji koja je dosad najviše nastradala u  pandemiji Coronvirusa. Članak su napisali glavna urednice portala NATALIA ANTELAVA i novinar italijanskog dnevnika La Stampa, JACOPO IACOBONI. Tekst je originalno naslovljen kao

''Dezinformacije - Operacija širenja uticaja iza pomoći Rusije Italiji oko  Coronavirusa - Kako Kremlj koristi krizu Covid-19 za za podrivanje NATO i EU''
                       Političke procene ruske humanitarne pomoći


  NATALIA ANTELAVA        JACOPO IACOBONI

Dok se Zapad bori sa pandemijom koronavirusa Rusija sprovodi operaciju širenja svog uticaja u Italiji koja bi pod redovnim okolnostima bila nezamisliva.

Deset dana nakon što je predsednik Vladimir Putin poslao vojno osoblje i pomoć naciji pogođenoj koronavirusom, stručnjaci kao i diplomatski, vojni i vladini izvori iz Rima i sedišta Evropske Unije u Briselu upozoravaju da Kremlj koristi krizu da podrije NATO i EU.

Na samom početku izbijanja epidemije koronavirusa Moskva je, kao i Peking, iskoristila priliku za ispoljavanje ’’meke moći’’ slanjem pomoći teško pogođenim zemljama, uz propratno emitovanje propagande preko državnih medija i društvenih mreža.

Rusija je, u utorak 31.3.2020.  poslala tereteni avion natovaren maskama i medicinskom opremom SAD, nakon što je predsednik Donald Trump prihvatio Putinovu ponudu humanitarne pomoći za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Trump je pohvalio pomoć kao „veoma lepu.“

Ali vojni aspekt misije medicinske pomoći Moskve Italiji, nazvane „Iz Rusije s ljubavlji“, čini tu operaciju kvalitativno drugačijom od drugih operacija pomoći kao što su avioni puni doktora i zaliha koje Kina šalje širom sveta.

„Ovo je polu-propagandna, polu-obaveštajna operacija,“ kaže Sergio Germani, direktor Gino Germani instituta za društvene nauke i strateške studije, OCD sa sedištem u Rimu.

Germani, koji istražuje ulogu Rusije u Italiji, kaže da Moskva koristi izbijanje Covid-19 za „jačanje anti-EU sentimenata i podupiranje utiska da se EU raspada, ostvarivanje propagandne dobiti i prikupljanje obaveštajnih podataka u samom srcu NATO-a.“

Nakon prošlomesečnog telefonskog razgovora između Putina i premijera Italije Giuseppe-a Conte-a, u kojem je on prihvatio rusku pondu humanitarne pomoći, ruski mediji su ušli u petu brzinu, aplaudirajući Moskvi što je intervenisala „tamo gde su Evropa i NATO doživeli neuspe,“, uz propratne snimke vojnog konvoja, u kojem se nalazi 122 članova osoblja i dekontaminacione opreme, koji ide za Bergamo – centar epidemije u Italiji.

Kao odgovor na tekst La Stampa-e od 24. marta u kojem se navodi da je 80% ruskih zaliha od male pomoći Italiji, Kremlj je objavio listu opreme koju je isporučio Italiji: 600 respiratora i 326.000 maski, kao i vojnu dekontaminacionu opremu.

Međutim, dva izvora iz italijanske vojske su sada potvrdila tvrdnje da je veći deo te pomoći izlišan za zemlju. Za Italiju stoji da ima neke od najboljih nuklearnih, bioloških i hemijskih kapaciteta u okviru NATO-a.

Ako su NBH (nuklearni, biološki i hemijski) kapaciteti bili neophodni u Bergamu, zašto oni nisu pre mesed dana već bili angažpvani? A i onda, zašto ne koristiti Italijanske? Naša vojska ima verovatno najbolje NBH trupe u NATO-u,“ kaže bivši portparol ministarstva odbrane Andrea Armaro.

Rusija sada ima svoje NBH oficire stacionirane u Bergamu, epicentru epidemije u Italji sa više od 8.800 slučajeva koronavirusa. Italija je pretrpela veće ljudske žrtve od Covid-19 nego bilo koja druga zemlja – zaključno sa utorkom 31.3.2020.  13.155 umrlih, približno četvrtina ukupnog broja stradalih od virusa u svetu.


Ruske televizijske stanice su veoma kritički izveštavale o tome kako je o ruskoj humanitarnoj pomoći pisao novinar italijanskog dnevnika La Stampa, Jacopo Iacoboni, ali njegovo pisanje su ptvrdili i neki sagovornici Code i La tampe u ovom tekstu

I Rusija i Kina obe koriste pandemiju kao priliku za projektovanje svoje meke moći,“ kaže Rose Gottemoeller, bivši zamenik Generalnog sekretara NATO. „To je razumljivo jer to je nešto što oni vole da rade.“

Dobit za Rusiju je jasna. Ono što nije jasno je kako je italijanska vlada dozvolila da se to dogodi,“ kaže Germani, direktor ekspertske grupe.

Odgovor na ovo pitanje verovatno leži u određenoj kombinaciji načelnog odnosa Rima prema Moskvi, uspešnog kultivisanja populističkih frakcija u italijanskoj vladi od strane Rusije i haotičnog upravljanja krizom.

Istorijski posmatrano, Italija je oduvek imala mekši pristup prema Rusiji, ali u poslednjih par godina Moskva je investirala mnogo resursa u podršku kulturnim centrima, ekspertskim grupama i novinskim kućama i postavljanje temelja za njihovo funkcionisanje“, kaže Germani. Dodaje i da „postoji široko rasprostranjeno shvatanje u Italiji da EU nije efikasno odgovorila na krizu i (da) nema liderstva u SAD.

Germani vidi rusko vojno prisustvo u Bergamu kao kulminaciju dugogodišnjeg ruskog investiranja u meku moć u Italiji.

Sto dvadeset i dva oficira iz odbrambene jedinice za radiološka, hemijska i biološka oružja (RChBD) predvodi general Sergej Kikot, zamenik komandanta ruskih RChBD snaga.

U vojnim krugovima Kikot je najpoznatiji po isticanju pozicije ruske vlade da Assad-ov režim nije koristio hemijsko oružje u sirijskoj provinciji Douma 2018. godine i da je spasilačka grupa Belih šlemova iscenirala video snimak napada režima.

Onespokavajuće je to što ruski general koji laže o Doumi, makar što se britanske vlade i (Organizacije za sprečavanje širenja hemijskog oružja) tiče, sada šetka Italijom,“ kaže Hamish de Bretton-Gordon, bivši glavnokomandujući oficir NATO-ovog CBRN bataljona za brzo reagovanje.

To bi bilo nezamislivo u bilo kojoj drugoj situaciji, da se ima toliko visoko obučenih ruskih trupa u nekoj NATO zemlji,“ dodaje. „Tačno je da ove vrste trupa imaju dekontaminacione kapacitete, ali i Italijani ih imaju, pri čemu su njihovi moderniji. Italijani se nalaze na čelu hemijske i biološke oružane odbrane u NATO-u i teško dam treba bilo kakav savet od Rusa.

Stručnjaci za hemijsko oružje poput De Bretton-Gordona govore da Rusi možda koriste Italiju kao priliku da testiraju novu opremu i za prikupljanje obaveštajnih podataka kako o virusu tako i o zemlji članici NATO. Zapadni stručnjaci za vojno i hemijsko naoružanje koje su kontaktirali Coda Story i La Stampa kažu da postoji značajno preklapanje između Odbrambene jedinice za radiološka, hemijska i biološka oružja Vojske Rusije i GRU, njene obaveštajne službe.

Nema sumnje da se operativci GRU upravo nalaze na terenu u Italiji. Svaka obaveštajna služba bi iskoristila ovu situaciju, a naročito Rusi. Oni će želeti da saznaju što je više moguće toga o italijanskim snagama. Uspostavljaće obaveštajne mreže, biće ogromna količina aktivnosti koje su u toku,“ kaže De Bretton-Gordon.

Sedište NATO-a nije reagovalo na pitanja Coda Story i La Stampa-e za komentar, ali je italijanski general Marco Bertolini u intervjuu upozorio na moguće opasnosti od prihvatanja pomoći Rusije.

Pomoć se ne odbija, istina je ono što kažu da se poklonu u zube ne gleda. Rekavši to, treba da budemo veoma obazrivi – Mediteran, i istočni i centralni, predstavljaju bojno polje za prevlast, od Sirije do Libije,“ kaže on.

Moramo da sprečimo da zdravstvena kriza preraste u politički-vojni incident. Dobro je što postoji ponuda za pomoć, ali moramo da postavimo i neke granice,“ dodaje.

Ali u Italiji, zemlji smlavljenoj srazmerama pandemije koronavirusa, malo njih je u poziciji koji mogu da razmatraju dugoročne geopolitičke posledice odluke da se prihvati pomoć Rusije.

Značaj onoga što se događa sa Rusima u Bergamu izgubio se u panici i galami koju je kriza stvorila,“ rekao je visoko rangirani evropski diplomata, koji je zamolio da ostane neimenovan.

Ruski mediji, u međuvremenu, naglašavaju iskrenu zahvalnost koju osećaju mnogi Italijani. Na jednom snimku koji se naročito mnogo re-emituje u ruskim televizjskim emisijama vidi se gde  jedan Italijan skida zastavu EU i umesto nje diže rusku trobojku. Nakon toga diže znak na kojem piše „Hvala ti, Putine. Hvala ti, Rusijo.“


"Coronavirus je izazvao potpuni kolaps i same ideji EU", ističe  Dmitrij Kisilev, glavni spin doktor Kremlja  i vodeći voditelj emisije Vikend magazin  na prvom kanalu ruske državne televizije

Rusi pokušavaju da plasiraju priču da su oni na neki način dobri momci. To je ofanziva šarmom,“ kaže Gottemoeller.

Kakva god etiketa da je u pitanju, Rusija za sada naizgled uspešno kontroliše narativ o svom prisustvu u Italiji. Italijanski mediji se oslanjaju na ruske televizijske ekipe koje putuju sa trupama za slike i snimke operacije i, većim delom, na informacije o tome šta ruske trupe rade u Bergamu.

Prema pisanju ruske štampe, ruske trupe su za sada dekontaminirale dva staračka doma, dok tim od 32 člana ruskog vojnog osoblja treba da počne sa radom u novoj bolnici koju italijanske vlasti grade kako bi primili ogroman broj zaraženih Covidom-19.

Za premorene italijanske medicinske radnike, najvažnija je pomoć koju dobijaju, kaže Sergio Rizzini, direktor terenske bolnice u Bergamu. Više od 60 italijanskih lekara do danas je umrlo od virusa. „Zdravstvene ustanove su se zatekle sa mnogo manje osoblja za suočavanje sa redovnom situacijom, a kamoli vanrednom,“ rekao je. „Bilo kakva pomoć je rado primljena.“


* Na tekstu su još saradjivali: Cecilia Butini, Burhan Wazir