NA BETA, 13. januara 2020. prenela je najvažnije detalje iz intervjua koji  je
ministar spoljnih poslova Srbije  IVICA DAČIĆ dao Radioteleviziji Vojvodine,
a u kojoj je on govorio o aktuelnom stanju odnosa između Srbije i Crne Gore
i unutrašnjim prilikama u zemlji 

 

O unutrašnjim izdajnicima Srbije

Ivica Dačić


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Beograda i Podgorice veoma loši zbog usvajanja crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti i ocenio da onaj ko u Srbiji prihvata njegovo donošenje "izdaje svoju zemlju".

"Taj ko to toleriše, taj izdaje svoju zemlju, ali problem je što su to interesni krugovi", rekao je Dačić u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine.

Povodom optužbi da je "prebrojavao krvna zrnca" građana Srbije koji podržavaju vlast crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u donošenju spornog zakona, Dačić je naveo da je "pričao o moralnoj obavezi tih ljudi".

"Treba da se razbije ta imperija, to su agenture crnogorske službe koje rade protiv Srba, normalno je da treba da branimo naš narod. Ima li na vlasti u Crnoj Gori nekog ko je Srbin? Ja takvog ne znam. A to nije prebrojavanje krvnih zrnaca? Onaj ko mene osuđuje prvo treba da osudi Mila Đukanovića, pa onda mene", dodao je šef srpske diplomatije.

Šef srpske diplomatije je odbacio optužbe vlasti u Podgorici i potpisnika "Apela 88" da je Beograd destabilizovao Crnu Goru.

"Nikada nismo rekli da želimo da Crna Gora bude sa Srbijom u jednoj državi niti smo donosili akte koji bi imali bilo kakve veze s unutrašnjim odnosima u Crnoj Gori. U Crnoj Gori stalno tvrde da Srbija navodno želi da ponovo bude u istoj državi sa Crnom Gorom. Ne da ne želimo, nego je to završena priča", kazao je Dačić. 

Naveo je da je Srbija izrazila nezadovoljstvo zbog donošenja zakona za koji smatra da je uperen protiv srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, i apelovao na vlasti Crne Gore da taj problem bude rešen u miru i dijalogom. 

Dačić je rekao da je Srbija osudila pokušaj paljenja crnogorske zastave tokom protesta ispred ambasade Crne Gore u Beogradu 2. januara, ali je ocenio da taj incident "nema veze s uzrokom krize - donošenjem zakona protiv kojeg su Srbi i SPC" i dodao da Beograd "osuđuje to što se izvor krize traži u nekom drugom"

Kazao je da su na prijemu koji je priredio za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Srbiji bili svi šefovi stranih ambasada, uključujući ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića, ali da nije imao prilike da razgovara s njim o aktuelnoj situaciji.

Dačić je izjavio da je Beograd nezadovoljan zbog toga što je do sada otvoreno 18 od 35 poglavlja u pregovorima Srbije s Evropskom unijom o članstvu i ocenio da je to posledica toga što se napredak procenjuje na osnovu dijaloga s Prištinom, a ne sprovedenih reformi. 

"Ne sporimo da postoje primedbe Evropske unije, ali napredak Srbije u evropskim integracijama ne utvrđuje se na osnovu sprovedenih reformi, nego pre svega na osnovu napretka u odnosu s Prištinom. Ako je bilo napretka u dijalogu, onda može da se razgovara. Ako nije bilo napretka, onda se otvara jedno poglavlje, najviše dva", rekao je. 

Dačić je kazao da je prvi prioritet Srbije "zaštita nacionalnih i državnih interesa", da je glavni politički cilj ulazak u EU, i dodao da je problem kada postoje "zahtevi koji pogađaju srpske državne i nacionalne interese". 

"Mi ne možemo sada da uvedemo sankcije Rusiji da bismo ušli u EU, jer nam to nije u interesu. A druga strana priče je da neke zapadne zemlje imaju i bolje odnose s Rusijom nego mi", naveo je Dačić. 

On je naveo da Srbija "svakako neće voditi politiku na uštrb svojih nacionalnih i državnih interesa" sve dok postoji "određena korelacija između evropskih integracija i zaštite nacionalnih interesa" i dok "jedan interes nije suprotan drugom"

Šef srpske diplomatije je kazao da priznanje nezavisnosti Kosova Srbiji "niko nije postavio kao uslov" i dodao da "bez kompromisa Srbija sigurno neće priznati Kosovo". 

Povodom optužbi potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je Dačić novcem dobijenim od privrednika i trgovaca oružjem finansirao kampanju za povlačenje priznanja Kosova, šef srpske diplomatije je rekao da "niko nije uvredio srpsku državu i naneo joj toliku štetu" kao Tepić i dodao da je potpisao ovlašćenje advokatima da je tuže zbog te izjave. 

Dačić je ponovo negirao da je uzimao novac od trgovaca oružjem radi finansiranja povlačenja priznanja Kosova i ponovio da Srbija "mora da nastavi" s tom kampanjom jer Priština ne želi da prestane s lobiranjem za dobijanje novih priznanja.

 

*naslov i italic fbd