DIGITALNI FORENZIČKI CENTAR  Atlanskog saveza Crne Gore 06. januara 2019. pod orginalnim naslovom ''Najezda lažnih vijesti'' objavio je newsletter koji predočava kako od početka cele priče oko usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, sve aktivnosti prati koordinisana i planirana dezinformaciona kampanja koja ima za cilj zbunjivanje javnosti i kreiranje haosa. Newsletter je pratila i kratka Analiza sistematske dezinformacione kampanje koja je pratila kako je donošen Zakon o slobodi veroispovesti
 

Zaštita gradjana od epidemije lažnih vesti

 

Uvod u protestne šetnje i haos u Parlamentu bila je skoro dvomjsečna kampanja u medijima u Srbiji, čije su naslovne stranice obilovale lažnim, ali i bizarnim vijestima poput one da se u manastiru Ždrebaonik čuvaju mošti Svetog Save.

Pred samo glasanje u Parlamentu, po dobro uhodanom receptu, plasirana je informacija o navodnom šamaru koji je visoki službenik UP zadao premijeru Markoviću. Od 1998. godine,kao i za vrijeme bombardovanja, ali i referenduma 2006, priče o bezbrojnim sličnim šamarima služile su da pokažu da u samom vrhu države o ključnim pitanjima nacionalne bezbjednosti ne postoji konsenzus.

Da nije riječ samo o strahu o imovini crkve, dokazuje i usijanje narativa koji ima za cilj dovođenja u pitanje crnogorske nezavisnosti, i njenog euroatlantskog puta. Negiranje simbola, suprotstavljanje trobojke crvenoj zastavi, narativ koji svodi Crnu Goru na četiri nahije, kao i lažna vijest o tome da se Crna Gora žalila NATO zbog paljenja zastave, a koju je plasirao predsjednik Srbije, dokaz je da priča oko crkve, htjeli mi to da priznamo ili ne, mnogo šira od onoga što pokušava da nam se plasira.

Za razliku od ranijih kampanja u sličnim stresnim situacijama, ovaj put se komunikacija sa javnošću odvija u realnom vremenu, pa se tako plasiranjem priče o navodnoj koordinaciji između vlade u Beogradu i Podgorici pokušava od svake odgovornosti abolirati vlast u Srbiji. Nepreduzimanje nikakvih bezbjedonosnih mjera tokom napada na crnogorsku ambasadu bilo je evidentno, iako je sam Vučić je plasirao neistinu o hiljadu policajaca koji su obezbjeđivali objekat. Sa brojnih snimaka incidenta jasno se vidi da ispred objekta skoro da nikog nije bilo.  

Iako je evidentno da litijama širom Crne Gore prisustvuje značajan broj građana, cifre od 100 pa i 120 hiljada koje se pominju u određenim medijima su daleko od realne slike i situacije. Ovakvim informisanjem građana doliva se ulje na vatru i daje se dodatan podstrek onima koji pozivaju na radikalizaciju, kao što je organizacija Srbska čast, koja javno i direktno poziva na oružje, a predstavlja se kao „humanitarna".

U svemu ovome pored dobro poznatih dežurnih medija koje služe ovome ovaj put su poslužile i stranice na društvenim prežama koje dijele tzv. mim sadržaje u kojima se karikaturnin pristupom poruka kompresuje i bez kritičkog sagledavanja daje na konzumaciju. Osim ovoga stranice služe i za koordinaciju protesta. 

Jučerašnje objavljivanje dezinformacije od strane portala FOS media, a koje je izazvalo poplavu negativnih komentara, izazvalo je žustru reakciju tužilaštva i policije. Iako se slične stvari dešavaju i objavljuju u produženom vremenu, od strane portala poput IN4S i Borba, stiče se utisak da se naše institucije rukovode izlivima panike na društvenim mrežama.

Ovim putem želimo da apelujemo na sve građane Crne Gore da ne nasijedaju na ovakve i slične objave koje predstavljaju klasičan primjer lažnih vijesti.

Očekujemo da je ovo samo početak širenja ovakvih narativa i jedne osmišljene dezinformacione kampanje, te stoga ne treba vjerovati informacijama koje stižu od gore navedenih subjekata. (DFC tim )