Po dolasku u Beograd ANTHONY-a GODFREY-a, novog ambasadora SAD,  portal ambasade SAD u Srbiji objavio je 22. oktobra 2019. integralni tekst njegovog obraćanja članovima Odbora za spoljne poslove Američkog senata, nakon što su ga američki predsednik Donalda Trump i državni sekretar Pompeo predložili na ovu funkciju, kojom prilikom je izneo glavne smernice i vidjenje svoje aktivnosti kao ambasadora SAD u Srbiji  


Anthony Godfrey ambasador SAD u Srbiji

Glavni pravci aktivnosti

Gospodine predsedniče Odbora, poznato Vam je da sam se upravo vratio iz Moskve. Nakon početnog perioda na dužnosti šefa političkog odeljenja, a zatim i dve godine na mestu zamenika ambasadora Hantsmena, potpuno sam svestan agresivnog ponašanja Rusije, njenog malignog uticaja i kampanje dezinformacija u velikom delu Evrope. Naš tim predstavlja značajan segment američkih napora da se suprotstavi ovim izazovima i verujem da me je deo tog iskustva dobro pripremio za dužnost šefa misije u Srbiji.

Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu i uticaj na regionalnu stabilnost i saradnju. U strateškom je interesu SAD da Srbija postane moderna, demokratska i napredna evropska država, u miru sa svojim susedima, koja dosledno poštuje vladavinu prava i zakonska prava građana.

Mi u potpunosti podržavamo evropske integracije i proklamovani cilj Srbije da postane članica Evropske Unije. Srbija je sada na prekretnici i politički lideri u Beogradu moraju da sprovedu ozbiljne reforme kako bi zemlja napredovala na putu ka EU. Najvažnije od svega je da Srbija mora da normalizuje svoje odnose sa Kosovom kako bi obe zemlje mogle da napreduju u evropskim integracijama. Sjedinjene Američke Države nastavljaju da pružaju podršku dijalogu koji predvodi Evropska Unija u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa. I dalje smo spremni da im na sve načine pomognemo u traženju obostrano prihvatljivog, trajnog i primenljivog sporazuma koji će ojačati regionalnu stabilnost.

Ako moje imenovanje bude potvrđeno, posvetiću se borbi za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda kao vrhunskom američkom prioritetu u tom regionu.
Zajedno sa kolegama u Prištini, u Vašingtonu, našim evropskim partnerima i ovim odborom, trudiću se da podstaknem obe strane da se dobronamerno vrate pregovorima.

Važan element angažovanja Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji je promocija i odbrana naših zajedničkih demokratskih vrednosti. Nasilje i pretnje nasiljem nad novinarima u Srbiji jačaju autocenzuru i slabe sposobnost novinara da objektivno obaveštavaju javnost. Ako moje imenovanje bude potvrđeno, predvodiću svoj tim u nastojanju da pomognemo našim srpskim partnerima da ojačaju demokratske institucije, zaštite prava pripadnika manjinskih zajednica, izbore se sa korupcijom i unaprede slobodu medija. Srbi sami moraju da prednjače u ovim naporima ali SAD im mogu biti značajan partner i, ukoliko moj mandat bude potvrđen, pobrinuću se da tako i bude.

Srbija ima ogroman potencijal zahvaljujući svojoj obrazovanoj i stručnoj radnoj snazi, geografskom položaju na značajnoj trgovačkoj raskrsnici Evrope i tradicionalnom gostoprimstvu. Jačanje pravne države omogućiće Srbiji da privuče još više investicija i obuzda unazađujuće iseljavanje svog najmlađeg i najpametnijeg stanovništva.

Mada je Srbija preduzela krupne korake na polju privrednih reformi, mora da učini još više, a naročito u borbi protiv razornih posledica korupcije, ako želi da stvori povoljnije poslovno okruženje.
Srbija je u još nečemu značajan partner – partner u domenu međunarodne stabilnosti jer na stotine pripadnika njenih oružanih snaga učestvuje u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske Unije. Doprinos Srbije mirovnim snagama i sanitetskim ekipama u odnosu na broj stanovnika je među najvećima u čitavoj Evropi.

Ako se potvrdi moje imenovanje, nastaviću sa traženjem rešenja za nešto što konstantno opterećuje naše bilateralne odnose. Do dana današnjeg nije pokrenut postupak protiv počinilaca ubistva tri Amerikanca, Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, likvidiranih za vreme pritvora od strane srpske policije 1999. godine. Spreman sam da izvršim pritisak na ovu vladu Srbije da obavi detaljnu istragu kako bi svi koji su umešani u ove zločine bili izvedeni pred lice pravde, bez obzira na čin i položaj.

Istorija odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije je duga i donekle komplikovana. Bili smo saveznici u dva svetska rata. Godine 1918, predsednik Vilson je podigao srpsku zastavu na jarbol iznad Bele kuće. Međutim, devedesete godine prošlog veka upamćene su kao teška vremena i moramo zajedničkim snagama naći način da se izborimo sa tim nasleđem. U širem kontekstu, naše veze su ipak pozitivne i uzajamno korisne.

Preda mnom je ambiciozan zadatak ali, ukoliko se moj mandat potvrdi, uživaću podršku izuzetno sposobnog tima Amerikanaca i lokalnog osoblja Ambasade u Beogradu kao i međuagencijskih partnera u Vašingtonu. Uz podršku zakonodavaca, obavezujem se da ću dati sve od sebe da ostvarimo zajednički cilj a to je demokratska Srbija koja pruža razvoj i bezbednost svojim građanima i živi u miru sa susedima, postojano nastavljajući putem evropskih integracija.

*    Deo iz trakskripta Anthony-a Godfrey-a pred Odborom za spoljne poslove Američkog senata u Vaingtonu izgovoren je 30. jula 2019. godine.
**  Naslov i bold FBD
*** Link na englesku verziju: https://rs.usembassy.gov/testimony-of-ambassador-anthony-godfrey-before-the-senate-foreign-relations-committee/