Srbija je pucala sebi u noge

Glasanje protiv Rezolucije o Krimu u UN Srbiji bi u nekom trenutku u budućnosti moglo da se vrati kao bumerang u naporima da zadrži Kosovo, rekao je 22. decembra 2016. za beogradski dnevnik  "Blic" Oleksandr Aleksandrovič, ambasador Ukrajine u Srbiji.

Glasanje protiv Rezolucije o Krimu u UN Srbiji bi u nekom trenutku u budućnosti moglo da se vrati kao bumerang u naporima da zadrži Kosovo, kaže za "Blic" Oleksandr Aleksandrovič, ambasador Ukrajine u Srbiji.
On na ovaj način komentariše to što se glasanjem Srbija direktno stavila na stranu Rusije i rekla "ne" međunarodnom posmatranju situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu.

Da li ste iznenađeni ovakvim glasanjem?

Nisam iznenađen sada, ali jesam bio kada se o istoj rezoluciji na isti način glasalo u novembru u okviru Trećeg komiteta UN. Od marta 2014, kada je Krim anektiran i okupiran, u svim međunarodnim organizacijama Srbija je uvek zauzimala neutralnu poziciju - ili nije učestvovala u glasanju ili bila uzdržana. Sada je prvi put otvoreno glasala protiv Ukrajine. Od Vlade Srbije sam pokušao da dobijem objašnjenje o promeni pozicije, ali nisam uspeo.

Šta mislite da je bio razlog?

Jedina stvar u koju sam prilično siguran je da je ovo rezultat veoma jakog pritiska Rusije. Setimo se intervjua Vladimira Putina "Blumbergu" u kojem je otvoreno rekao da je Kremlj spreman da prestane da podržava Srbiju po pitanju Kosova ako bi, zauzvrat, Zapad priznao da je Krim ruski. Možda je direktno pretio priznavanjem nezavisnog Kosova, zaista ne znam. Sa stanovišta međunarodnog prava, Kosovo je srpsko, a Krim je Ukrajina.

 

Da li će ovo imati posledice po odnose dve zemlje?

Neće uticati na odnose dva naroda. Srbi su veoma slični Ukrajincima, imamo sličan jezik, kulturu, religiju i veoma podržavam našu kulturnu i ekonomsku saradnju. Veoma mi je žao što je Vlada Srbije odlučila da glasa protiv Ukrajine i dovede u pitanje naš suverenitet i teritorijalni integritet. Mi nikada nismo prestali da podržavamo Srbiju kada je u pitanju Kosovo, niti smo priznali nezavisnost. Skoro smo odbili da igramo fudbal i košarku protiv Kosova na našoj teritoriji jer ne želimo da prihvatimo kosovske pasoše. Ne radimo ništa protiv interesa Srbije i, iskreno, veoma sam uznemiren zbog ovoga. Želim da ljudi iz Srbije znaju šta njihova vlada radi protiv Ukrajine, tako da će možda promeniti stavove o nekim svojim političarima.

Da li će Srbija zbog ovakvog glasanja imati neke posledice?

Postoji engleski izraz: "Pucati sebi u noge". Verujem da je upravo to Srbija uradila ovakvim glasanjem jer se u nekom trenutku u budućnosti ovakva odluka može vratiti kao bumerang u vašim naporima da zadržite Kosovo. Ne razumem zašto ovo radite.

Kakve posledice možemo da očekujemo?

Jedna može da bude da ćete imati ozbiljne pritiske sa svih strana kada su u pitanju predsednički izbori naredne godine. Ovo je tragedija vaše neutralne politike. Ukrajina je vodila istu politiku od 2014. i vidite dokle nas je to dovelo. U Titovo vreme SSSR i Zapad su se saglasili da ne diraju Jugoslaviju, ali danas takvi dogovori ne postoje. Figurativno rečeno, veliki igrači će vas pocepati na komade. Bilo bi mnogo lakše da izaberete stranu i tražite da vas zaštiti od druge, umesto da se borite u svim pravcima gubeći vreme i resurse. Ali, to je vaš izbor.(Lana Gedošević)* naslov FBD