Protiv  etiketiranja srpskih medija na Kosovu

 
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji* (NKEU), Radna grupa za pregovaračko Poglavlje 35 i Medjusektorska podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija izrazili su danas zabrinutost zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj se, kako se navodi, "na najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku". 

Reagujući na Vučićevu izjavu da su "stranci stvorili agenturnu mrežu medija na Kosovu i Metohiji kako bi se uništio ugled Srpske liste i vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu", iz NKEU su upozorili da "proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni i inače deluju".

"Od predsednika Srbije očekujemo da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima, naročito onima koji deluju u sredinama gde su gradjanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi. Podsećamo predsednika na izjavu datu tokom Unutrašnjeg dijaloga sa predstavnicima Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 da 'nikada nije delio Srbe na dobre i loše' kao i da 'od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima", stoji u saopštenju.

NKEU je izrazio zabrinutost i zbog napada na druge nezavisne novinare i medije u Srbiji, kao i zbog otkazivanja prostora za organizovanje tribine "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" koja je trebalo da bude održana u Nišu u organizaciji Instituta za evropske poslove.

Podsećajući da je Srbija zabeležila pad za 14 mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica, iz Konventa su ocenili da je to "jasna ilustracija pogoršanog stanja slobode medija i slobode govora, kao i ukupnog imidža naše zemlje u Evropi i svetu". (NA Beta, Beograd, 27.04.2019.) 

 

* Nacionalni konvent o Evropskoj uniji prеdstаvlја stаlnо tеlo u оkviru kојеg sе vоdi tеmаtski struktuirаnа dеbаtа prеdstаvnikа držаvnе аdministrаciје, pоlitičkih pаrtiја, nеvlаdinih оrgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја, о pristupаnju Srbiје Еvropskoj uniji.