Ostavka ministra odbrane SAD

Američki sekretar za odbranu Džim Matis, penzionisani marinski general, podneo je ostavku predsedniku Trampu. General Matis važio je za osobu koja je unosila stabilnost u kabinet Donalda Trampa.Pre nego što je objavljeno pismo Matisove ostavke, Tramp je tvitovao da će se Matis penzonisati krajem februara.  Agencija Rojters objavila je da se  odlazak  popularnog generala očekivao se od kako je Tramp saopštio da povlači američke vojnike iz Sirije, uprkos protivljenju svojih i saveznika SAD i vojnih zvaničnika, a FBD ovu ostavku prenosi ovde u celini:

 

                                                                          

Poštovani g Predsedniče:

Imao sam tu privilegiju da obavljam dužnost 26. ministra odbrane što mi je omogućilo da  uz naše muškarce i žene služim u Departmanu odbrane i branim naše građane i naše ideale.

Ponosan sam na napredak koji smo ostvarili u protekle dve godine u ostvarivanju nekih od ključnih ciljeva koji su utvrđeni u Nacionalnoj odbrambenoj strategiji: Stavljanju ministarstva na zdravije finansijske osnove, poboljšavanju borbene gotovosti i efikasnosti naših oružanih snaga i reformi poslovnih praksi ministarstva u cilju boljih performansi. Naše trupe nastavljaju da pružaju kapacitete neophodne za prevagu u sukobima i za održavanje jakog globalnog uticaja SAD.

Čvrsto uverenje koje sam uvek imao je da je snaga naše zemlje nerazdvojno povezana sa snagom našeg jedinstvenog i sveobuhvatnog sistema saveza i partnerstava. Iako SAD ostaju nezamenjiva nacija u slobodnom svetu, ne možemo da štitimo naše interese i obavljamo tu ulogu bez održavanja jakih saveza i pokazivanja poštovanja prema tim saveznicima. Poput Vas, govorio sam od prvog dana da američke oružane snage ne bi trebalo da budu svetski policajac. Umesto toga moramo da koristimo sve poluge američke moći za stvaranje sistema zajedničke bezbednosti, uključujući tu i efikasno liderstvo u našim savezima. Dvadeset devet demokratija članica NATO-a demonstriralo je snagu svojom posvećenošću borbi uz nas, nakon napada na Ameriku 11. septembra. Kolaicija 74 države za pobedu nad ISIS-om predstavlja tome dodatni dokaz .

Isto tako, verujem da moramo biti odlučni i nedvosmisleni u našoj politici prema onim zemljama čiji strateški interesi su u sve većem sukobu sa našim. Jasno je da Kina i Rusija, na primer, žele da stvore svet koji bi se poklapao sa njihovim autoritarnim modelom – dobijanjem prava veta nad ekonomijama, diplomatijama i odbrambenim politikama drugih zemalja – da promovišu vlastite interese nauštrb interesa njihovih suseda, Amerike i njenih saveznika. Zato se moramo koristiti svim instrumentima američke moći kako bi smo im pružili sistem zajedničke odbrane.

Moj stavovi uvažavanja  saveznika i jasne predstave kako o malicioznim akterima tako i o strateškim takmacima su čvrtsto utemeljeni i formirani tokom više od četiri decenije bavljenja ovom problematikom. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da promovišemo međunarodni poredak koji je najbolji za našu sigurnost, prosperitet i vrednosti, u kom naporu nam pomaže solidarnost naših saveznika.

Zbog toga što imate pravo da imate Sekretara odbrane čija su shvatanja u boljem skladu sa vašim po pitanju ovih i drugih tema, verujem da je odluka da se povučem sa svoje funkcije ispravna. Poslednji dan mog mandata će biti 28. februar 2019. god. što bi trebalo da vam pruži dovoljno vremena za imenovanje i potvrđivanje moje zamene i da omogući da se interesi ministarstva u KOngresu ispravno artikulišu i štite, prilikom postupka za imenovanje kao i na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a u februaru i, najzad, da će se imenovanje novog ministra odbrane dogoditi pre zamene načelnika Generalštaba u septembru kako bi se obezbedila stabilnost unutar ministarstva.

Posvetiću sve svoje napore da omogućim glatku tranziciju koja će garantovati da će 215 milona ljudi u oružanim snagama i 732,079 civila u Ministarstvu odbrane imati nepodeljenu pažnju ministarstva u svakom trenutku kako bi oni mogli da obavljaju svoj krucijelnu, celodnevnu misiju zaštite američkog naroda.

Izuzetno  sam cenio  priliku da služim našoj naciji i našim muškarcima i ženama u uniformi,

 

(Potpis Jamesa Mattisa)