Prve posledice članstva Crne Gore u NATO
 
 
 
Preliminarni podaci pokazuju da su direktne strane investicije iz država članica NATO-a u Crnu
Goru u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine porasle za 118,8% (ili 273 miliona eura nominalno) što je više nego duplo, dok je broj turista iz država članica koji su posetili Crnu Goru viši za 25% (ili 130.000 više gostiju među ukupnih 650.000) – rekao je predsednik Vlade Duško Marković danas u Skupštini na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista.
 
Ovi podaci najbolje svjedoče da su naša očekivanja bila opravdana, i potvrđuju činjenicu da je partnerstvo s najmoćnijim državama današnjice najbolja garancija poslovnog i investicionog ambijenta“ – rekao je premijer.
 
Predsednik Vlade je rekao da uprkos snažnom rastu investicija iz ovih država, ekonomske efekte očekujemo u dužem periodu uz još veće investicije, i to ne samo iz država članica NATO-a, nego i iz drugih zemalja koje traze sigurnu i bezjednu destinaciju za svoj kapital.''
 
Uostalom, svedoci smo svakodnevnog interesovanja renomiranih svetskih kompanija za ulaganja u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede i drugih razvojnih grana. Takođe, efekti NATO članstva mogu se meriti i kroz poboljšanje međunarodnog retinga kod međunarodnih finansijskih institucija i investicionih fondova, što bi posredno moglo uticati i na ostvarivanje povoljnijih uslova zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržištu. Zbog svega toga je Moody’s prije dva mjeseca poboljšao izglede crnogorske privrede iz stabilnih u pozitivne“ – rekao je premijer Duško Marković.
 
Predsednik Vlade je rekao da je članstvo u NATO-u velika šansa i za našu privredu.
 
„Podsetiću vas da dodjelom NATO koda crnogorski privrednici imaju mogućnost da svoje proizvode i usluge plasiraju na tržište država članica, i da budu dobavljači za NATO potrebe.

Na NATO tenderima 80 odsto poslova dobijaju mala i srednja preduzeća.

To je odlična prilika da crnogorske kompanije postanu dio globalnog tržišta.

A na zahtjev privrede već do sada dodijeljen je 177 NATO kod, što znači da crnogorski proizvodi već mogu učestvovati na tenderima za snabdevanje Severno-atlantskog saveza. Među njima su kodovi za namjensku industriju kao što je proizvodnja oružja, ali i robe široke potrošnje i prehrambeni proizvodi.

                                                                      
Najveću korist od ovog procesa za sada je imala upravo namenska industrija, poljoprivreda, zatim agencije koje pružaju lučke i špediterske usluge, organizatori aranžmana kongresnog turizma, softverske firme i druge. Navešću samo neke od proizvođača koji su imali ovu šansu: Tara iz Mojkovca, Plantaže, Franca-Mesopromet, Poliex, Martex ali i mnogi drugi.

Našoj privredi su potrebni stručnjaci i mogućnosti zapošljavanja i stažiranja u strukturama i specijalizovanim agencijama Alijanse.

Naši mladi studenti su u mogućnosti da dodatno unaprede svoja znanja kroz programe u različitim oblastima, a zatim da stečena znanja i veštine primene u svojoj budućoj profesiji u Crnoj Gori.

Sve što sam rekao potvrđuje da je upravo naše opredeljenje za članstvom u NATO, pored primarno političkog značaja dovelo do pozitivnog ekonomskog efekta za koji s pravom očekujemo da će se još snažnije nastaviti i u narednom periodu“ – zaključio je predsednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba DPS-a. (Izvor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE 27.11.2018.)


                                                                                Parlament CrneGore, premijerski sat, 27.11.2018.