NOVA VERZIJA STRATEGIJE NACIONALNE BEZBEDNOSTI RUSIJE
REUTERS,London,Engleska, 2. januar 2016.

 

Nova procena po prvi put imenuje Sjedinjene Američke Države kao jednu od pretnji nacionalnoj bezbednosti Rusije, što predstavlja znak koliko su se poslednjih godina odnosi sa Zapadom pogoršali.
Dokument “O Strategiji Nacionalne Bezbednosti Ruske Federacije” Vladimir Putin potpisao je uoči Nove godine. Njime se zamenjuje verzija iz 2009. godine koju je ozvaničio, sadašnji Premijer a tadašnji Predsednik, Dmitrij Medvedev,u kojoj se nisu pominjali ni SAD ni NATO.
U njemu se veli da je Rusija uspela da osnaži svoju ulogu u rešavanju goblanih problema i međunarodnih sukoba. Ta povećana uloga je, tvrdi se u dokumentu, izazvala reakciju Zapada.
 “Jačanje Rusije se događalo uprkos pozadini novih pretnji nacionalnoj bezbednosti, koje su kompleksne i medjusobno isprepletene ” piše u dokumentu.
Vođenje nezavisne politike, “kako na spoljašnjem tako I na unutrašnjem planu” izazvalo je “protivreakciju SAD i njihovih saveznika, koji se trude da očuvaju svoju dominaciju na svetskoj sceni.”
To je, kaže se u dokumentu, za rezultat, imalo “političke, ekonomske, vojne i informacione pritisake” na Rusiju.
Odnosi između Rusije i Zapada su dotakli najnižu tačku kada su ruske vojne snage anektirale poluostrvo Krim u Ukrajini u martu 2014, nakon što su demonstracije u Ukrajini prinudile njenog pro-moskovskog predsednika da pobegne u Rusiju.
Zapad je od tada optuživao Rusiju za pomoć pobunjenicima u istočnoj Ukrajini. Moskva demantuje da pomaže pobunjenicima.
Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija su tada bile uvele oštre sankcije usmerene protiv pojedinih ruskih građana i kompanija. Moskva je odreagovala na to ograničavanjem uvoza hrane i drugih roba iz zemalja EU.
U dokumentu se kaže da su SAD i EU podržale “protivustavni državni udar u Ukrajini” što je dovelo do velikih podela u ukrajinskom društvu i do oružanih sukoba.
Dokument tvrdi da su Sjedinjene Američke Države u zemljama koje se graniče sa Rusijom proširile svoju mrežu vojno-bioloških postrojenja.
Dokument, koji služi kao osnova za planiranje strategija povezanih sa nacionalnom bezbednošću u nadležnosti drugih državnih tela, ne pominje Siriju u kojoj je 30. septembra Rusija otpočela izvođenje vazdušnih napada protiv pobunjenika koji se bore protiv režima Predsednika Sirije Bašar al-Asada, ruskog saveznika. (Vladimir Soldatkin iz Moskve )

 


*naslov i radni prevod FBD