Osim konferencije  ''Ka bezbednoj Srbiji'' koja je nedavno održaba u Beogradu, pažnju javnosti jednako su pribukli i njeni organizatori i još više njihov odgovor na moguće pitanje zašto postoji ''Nacionalna avangarda'', koji smo u celini objavili na našem portalu. Novinarka JELENA ZORIĆ i televizija N1Info privi su krenuli tragom tog interesovanja emitujući 09. 10. 2018. prilog po originalnim naslovom ''Ko je iza Nacionalne avangarde koja olako okupi državni vrh?''

 

                                             Ko je iza njih i ko im pripada

Konferencija "Ka bezbednijoj Srbiji", koja je prošle nedelje održana u centru Beograda, zainteresovala je javnost pošto je na njoj učestvovao čitav državni vrh, koji se odazvao na poziv javnosti malo poznate organizacije Nacionalna avangarda.

Ono što je retko kojoj nevladinoj organizaciji pošlo za rukom - uspelo je malo poznatoj Nacionalnoj avangardi - da na jednom mestu okupi predsednika Srbije, premijerku, ministra odbrane, predstavnike Bezbednosno-informativne agencije.

Nacionalna avangarda osnovana je prošlog maja, a na društvenim mrežama rasprostranjeno je uverenje da je reč o ekstremno-desničarskoj grupi. Te sumnje potpiruju fotografije na kojima članovi Nacionalne avangarde prisustvuju osnivačkom kongresu "Srpske desnice" koju predvodi Miša Vacić ili na kojima zajedno posećuju Gazimestan.

Nacionalna avangarda, u pisanom odgovoru za N1, negira političku saradnju sa "Srpskom desnicom". Slično navodi i predsednik te stranke Miša Vacić.

"Mi nemamo političku saradnju, mi se poznajemo kao mladi nacionalisti, rodoljubi, koji vole svoju zemlju, mnogi njihovi i naši članovi su prijatelji. Tako da je konačno došlo na red da i Srbi imaju svoju nevladinu organizaciju. Čak predsednik i premijer otvaraju njihovu konferenciju, stoga ja samo mogu da podržim", kaže Vacić.

Upravo na toj konferenciji Marko Parezanović iz BIA izrekao je ocenu da su pojedinci iz opozicije, medija i nevladinih organizacija najozbiljnija pretnja za bezbednost Srbije - o čemu se danima polemiše u javnosti, pa i u Skupštini Srbije.

"Na osnovu čega neko iz Nacionalne avangarde i BIA tvrdi da je loš uticaj na Srbiju od strane pojedinaca iz Srbije, s jedne strane, a s druge strane apsolutno se dopušta da jedna organizacija, koju je formirao gospodin Uzelac, koji je na Bezbednosno-diplomatskoj akademiji u Moskvi finansiran od strane ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova Ruske federacije. Kako to nije uticaj spoljnog faktora na Srbiju", pitao je, na sednici Skupštine, Balša Božović (DS).

I dok poslanik demokrata tvrdi da je osnivač Nacionalne avangarde Nenad Uzelac - iz te organizacije na pitanje N1 izbegavaju da govore o imenima. "Osnivači Nacionalne avangarde su doktorandi, masteranti i studenti sa Univerziteta u Beogradu", odgovorili su.

Ipak, na društvenim mrežama se kao viđeniji članovi ističu upravo Nenad Uzelac, potom Dušan Radonjić koji je, kako navode u toj organizaciji kao član Kabineta gradonačelnika Beograda, nedavno putovao na jedan sajam u Koreji.

Proletos je član Nacionalne avangarde Dušan Suzić, u svojstvu savetnika, zajedno sa predsednikom Vučićem i ministrima bio u zvaničnoj poseti Turskoj.

Pored Suzića, i Ivan Ristić na Fejsbuk profilima članova Avangarde pominje se kao zaposleni u MUP-u.
U tom ministarstvu za N1 kažu na spisku zaposlenih tih imena nema.

"Obaveštavamo Vas da Ivan Ristić i Dušan Suzić nisu zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije", naveli su u odgovoru N1.

Na Fejsbuk i Tviter profilima Nacionalne avangarde i njihovih članova u opisima, uz fotografije, navodi se da je Ristić savetnik u MUP-u, a da je Suzić zaposlen u policiji.

link na prilog N1info
http://rs.n1info.com/a426623/Vesti/Ko-je-iza-Nacionalne-avangarde-koja-olako-okupi-drzavni-vrh.html