Djorje Nasković, 5.10.2018

 

BIA: "Spoljni faktor" najveća pretnja po bezbednost zemlje

Šta je najveća pretnja u ovom trenutku po ustavni poredak i bezbednost Srbije? Prema procenama Bezbednosno informativne agencije, to je prikriveno delovanje spoljnog faktora i njegov uticaj na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate.

Dok predsednica Vlade kao bezbednosni izazov izdvaja situaciju na Kosovu, predsednik Srbije upozorava na ideje o upadu Albanaca preko mosta u Mitrovici.

Govoreći na konferenciji "Ka bezbednijoj Srbiji", koju je organizovala javnosti malo poznata "Nacionalna avangarda", predstavnik BIA Marko Parezanović rekao je da najintenzivniju pretnju Srbiji predstavlja prikriveno delovanje spoljnog faktora, koji najčešće koristi mBIehanizme svojih specijalnih službi. 

"Na taj način vrše se određene zloupotrebe i stavljaju se u funkciju pojedinci, naglašavam pojedinci iz redova opozicionih političkih partija, pojedini delovi medija. Takođe, nije retka pojava da se pojedini delovi NVO sektora stavljaju u neku destruktivnu i subverzivnu funkciju. Ono što je relativno nova pojava, ali nije nepoznanica, to je upravo uticaj ovih negativnih i destuktivnih struktura prema sindikatima", rekao je Parezanović.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, međutim, navodi da su pred Srbijom četiri osnovna izazova - migracije, terorizam, visokotehnološki kriminal i situacija na Kosovu. 

"Situacija koju mi imamo, taj zamrznuti konflikt je uvek jedan značajan potencijalni izvor velike sigurnosne pretnje po naše građane. Svidelo mi se kako je predsednik rekao, mislim da se prištinske vlasti ponašaju kao "grogi" bokser koji ne znate tačno šta može da se desi tako da imamo i sve više provokacija", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Zbog poslednje, kako je srpski zvaničnici zovu, provokacije, kada je Hašim Tači u subotu obišao jezero Gazivode, u Srbiji je podignuta borbena gotovost vojske. Aleksandar Vučić kaže da njegova odluka od četvrtka da ukine tu naredbu nije u suprotnosti sa izjavom šefa srpske diplomatije da bi zamrznuti konflikt na Kosovu mogao da dovede do "blickriga" i upada kosovskih snaga na sever.

"Smatram da u ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost, ali nema nikakve sumnje da je Dačić u pravu kada kaže da to ne možete nikada sa sigurnošću da kažete, ali ne možemo da držimo naše jedinice u punoj pripravnosti svakog dana. Ono što je mene strah to su njhihove ideje oko Kosovske Mitrovice, jer već imamo u obaveštajnom prikupljanju naznaka da bi neki pokušali da provale preko mosta u Mitrovici i to ukazujemo međunarodnoj zajednici i tražićemo da se to ne dogodi", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Učestvujući na konferenciji, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je najozbiljnija pretnja miru na Balkanu najava stvaranje nove države - Velike Albanije.

 R. Dragović | 05. oktobar 2018


Najveći rizik je Kosovo


 

SRBIJA će se truditi da mudrom, ozbiljnom, promišljenom i mirotvornom politikom gradi buduće mostove i prijateljstvo s brojnim međunarodnim faktorima. To je uslov da sačuvamo stabilnost, mir i budućnost za našu zemlju.

Ovom porukom predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u petak konferenciju “Ka bezbednoj Srbiji”, čiji je organizator udruženje “Nacionalna avangarda”. Šef države je naglasio da će Srbija čuvati i razvijati prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, da se očekuju uspesi na evropskom putu, ali i da postoji zabrinutost oko situacije na KiM.

- Brinu nas odnosi koje Beograd ima sa Prištinom, zato što Albanci ne pomišljaju da ispune svoje obaveze kao i što njihovi najviši predstavnici govore o stvaranju “velike Albanije”. Niko iz Evrope i sveta na to ne reaguje. Mi od sukoba moramo da bežimo i da gledamo u rad, nove fabrike i dugotrajni mir. To ne znači da se bilo koga plašimo i da ćemo bilo kome da dozvolimo da ruši našu zemlju - rekao je Vučić.

Konferencija, posvećena podizanju bezbednosne kulture građana Srbije, okupila je državni, vojni i policijski vrh države, kao i brojne eksperte i strane diplomate. Tema skupa je bila trenutno stanje nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti i mesto Srbije u globalnim bezbednosnim procesima, kao i u predstojećim izazovima.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da su pred Srbijom četiri osnovna bezbednosna izazova - migracije, terorizam, visokotehnološki kriminal i posebno situacija na Kosovu i Metohiji.

- Specifičnost situacije na KiM je takva da imamo zamrznuti konflikt koji je potencijalni izvor pretnje po sigurnost naših građana, i to iz nekoliko razloga, a pre svega zato što sve više vidimo besmislene napade i prištinsku vlast od koje može sve da se očekuje - kazala je Brnabić.

Premijerka je ukazala na to da Srbija, iako nije imala problema sa terorizmom, prati svaku bezbednosnu pretnju koja može doći iz tog pravca.

- U strateškoj proceni javne bezbednosti 2017-2021. definiše se osam prioriteta. To su borba protiv organizovanog kriminala, suzbijanje proizvodnje i krijumčarenja droga, borba protiv korupcije, visokotehnološkog kriminala, terorizma, kao i unapređenje stanja javnog reda i mira, saobraćaja i borba protiv iregularnih migracija - rekla je ona.

Najveći bezbednosni izazovi Srbije, prema ministru odbrane Aleksandru Vulinu, jesu nelegalno proglašena nezavisnost Kosova, islamski fanatizam i migrantska kriza.

- Najveća pretnja na Balkanu jeste odsustvo međunarodnog prava i njegovo brutalno kršenje. Bombardovanjem SRJ i priznavanjem secesije Kosova i Metohije sva pravila na kojima počivaju narodi i države su uništena - naveo je Vulin.