Dačić kao portparol MoskveSaopštenje Liberalno demokratske partije objavljeno je 11. avgusta 2018. pod originalnim naslovom ''Dačić ponizio Srbiju, ponaša se kao portparol Moskve''

 

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije, tokom jučerašnje posete Marije Zaharove, portparolke Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, ponizio je Srbiju i svojim neprimerenim ponašanjem uvredio svakog građanina naše zemlje.

Umesto obraćanja koje nam objašnjava razlog i prirodu posete Zaharove, čuli smo Dačića koji, po ko zna koji put, obesmišljava funkciju na kojoj se nalazi i ponaša se kao ambasador Rusije u Beogradu.

Privatnu posetu ruske portparolke iskoristio je da još jednom pošalje poruke koje svađaju Srbiju sa zapadnim državama, u nadi da Rusija čuje njegove stavove, koji ne priliče nekome ko predstavlja jednu državu.

Antizapadnu histeriju, kojom je objasnio nekakvu nepravdu koja je kriva za našu propast, pratila je vašarska atmosfera posete koja je valjda trebalo da opiše Srbiju kao zemlju u koju ruski činovnici svrate u prolazu, da odavde pošalju izjave koje ih preko naše kičme konfrontiraju sa Zapadom, dok smo mi statisti bez prava da svoje interese stavimo u prvi plan.

Interesi Rusije nisu interesi Srbije, i oni koji vode Srbiju moraju konačno da razumeju da građani ove zemlje nisu pešadija ruske spoljne politike, a da ministri ne mogu da izgledaju kao ruski portparoli lišeni svake pristojnosti.

Srbiji treba ubrzan ulazak u Evropsku uniju i NATO. Potrebno nam je rešenje kosovske krize koje nije napisano u Moskvi, nego je dogovor Beograda i Prištine, odnosno dva društva, kao što je nužna i promena regionalne politike, koja suzbija ruski uticaj u Bosni i Hercegovini.

Promena spoljnih prioriteta Srbije za rezultat će imati i relaksiranje unutrašnjih odnosa, koji su poslednjih meseci dodatno zatrovani ofanzivom nacionalističkih snaga koje svoje uporište i oslonac traže u Moskvi, koja je poslednje mesto na svetu koje još podržava takvu suludu politiku koja nas je već preskupo koštala u bliskoj prošlosti.