Mićunovićev memento mori za Demokratsku stranku

Jedan od osnivača i prvi predsednik,  Demokratske stranke DRAGOLJUB MIĆUNOVIĆ u izjavi za RADIO SLOBODNA EVROPA 30. jula 2018. časno je branio  ono po čemu se nekad pamtila Demokratska  stranka koja je sad u savezu i hodi rame uz rame sa srpskim desničarima, srpskim nacionalistima i rusofilima potisnivši evropski program

 

Dragoljub Mićunović, opozicioni poslanik i prvi predsednik Demokratske stranke, nezadovoljan je što je njegova partija ušla u Savez za Srbiju, zajedno sa desničarima iz Dveri, kao i rešenjem za Kosovo čiji je rodonačelnik Vuk Jeremić, nekadašnji šef srpske diplomatije, a potom i predsednik Skupštine Ujedinjenih nacija.

U takvom kosovskom stavu Saveza za Srbiju, u koji je Demokratsku stranku uveo Zoran Lutovac, koji je za predsednika partije izabran pre dva meseca, Mićunović, kako kaže za RSE, prepoznaje populizam, nacionalni romantizam, zavođenje masa.

"Sva ta romantika svodi se na nekakvu priču o tome da je Kosovo naše, a da ga je samo trenutno neko slučajno zaposeo i okupirao. Tu spadaju i ove popovske, amfilohijske, priče o svetinjama koje su važnije od svake budućnosti i realnog života. Ja sam uvek zbog toga imao konflikt unutar Demokratske stranke. I kad su celu tu politiku tada tako vodili, govorio sam i, ako se sećate, napadao me je Vuk Jeremić da mu ometam genijalnu politiku", podseća Mićunović.

"Hoću da kažem da je to jedna romantičarska glupost. Mi verujemo da ćemo mi sprečiti zato što će dati Rusi veto i da time što ćemo ih mi ometati oni ne važe, iako ih je priznalo više od sto zemalja, među kojima i one politički i ekonomski najsnažnije. Šta ćemo mi to da zamrzavamo? O čemu se tu radi? Šta mi to imamo pa ne damo?", pita Mićunović.

On kaže i da je novog predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca pitao:

"Koga mislite da ubedite da će Srbima sa Kosova biti bolje, kao i da će manastiri biti zaštićeniji ako smo mi stalno u napetom poluratnom stanju? Nije li racionalnije da imamo normalizovane, regulisane, odnose sa nekom državom sa kojom možemo o svojoj imovini, svojim spomenicima i svojoj manjini da razgovarate na jedan pristojan način, gde postoje i međunarodni arbitri da to rešavaju. Zašto se obmanjujete da je ovo bolje? Ovo nije bolje ni sa kog stanovišta", kaže Mićunović.

 

Neki Savez za Srbiju upoređuju sa nekadašnjim DOS-om (Demokratska opozicija Srbije koja je srušila vlast Slobodana Miloševića 2000. godine). Mićunović, međutim, podseća da su svi unutar nekadašnjeg DOS-a prihvatali evropski program, što sa Savezom za Srbiju nije slučaj.