Putinove fakenews za Trumpa

Povodom nedavnih Trumpovih izjava o Crnogorcima i Crnoj Gori novinarka MARIJA JIOČIVEČVIČ razgovarala je s američkim analitičarom JANUŠOM BUHAGJSKIM a podgorički dnevnik POBJEDA 23. jula objavio pod originalni naslovim ''Bugajski: Putin „bombardovao“ Trampa dezinformacijama o Crnoj Gori''

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zasigurno "bombardovao’’ Trampa dezinformacijama o Crnoj Gori i drugim zemljama tokom zatvorenog samita u Helsinkiju.
Od povratka u Vašington, američki predsjednik je dao brojne kontroverzne izjave koje su izazvale salve kritika - kaže u izjavi za Pobjedu američki analitičar Januš Bugajski.

Podsjećamo, u intervjuu za Foks njuz Tramp je govorio o funkcionisanju i finansiranju NATO. Na konstataciju novinara da članstvo u Alijansi obavezuje članice da brane svaku zemlju kojaje napadnuta i na pitanje zašto bi njegov sin išao da brani, recimo, Crnu Goru američki predsjednik je kazao da i on postavlja isto pitanje. 

- Razumijem što me pitate. I ja sam se to pitao. Cma Gora je mala država sa veoma snažnim ljudima. Oni su veoma snažni ljudi. Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivniji i čestitam u trećem svjetskom ratu smo, kazao je Tramp.

Bugajski podsjeća da je pitanja predsjedniku Trampu tokom intervjua Foks televiziji postavljao politički komentator za kojeg se zna da se protivi Alijansi i favorizuje Rusiju, ali ističe da ove izjave neće uticati na američku spoljnu politiku. 

- Američka administracija ostaje posvećena odbrani svih NATO saveznika, a komentari Trumpa ne utiču na politiku. Tramp uživa u kontroverzi, ali je vjerovatno već zaboravio šta je rekao o Crnoj Gori -kaže Bugajski. 

Govoreći o finansiranju Alijanse, predsjednik SAD je ponovio stav da sve članice moraju izdvajati dogovoreni procenat iz budžeta za finansiranje NATO operacija. 

- Ne zaboravimo, ovdje sam (kao predsjednik) tek godinu i po, ali sam preduzeo razgovore prije tri ili četira dana. Morate da platite, morate. Oni čak i ne plaćaju, a mi ih štitimo. To je jednačina i u Crnoj Gori zaključio je američki predsjednik.


Povodom Trampove izjave oglasila se i crnogorska Vlada. Navode da je Crna Gora ponosna na svoju istoriju i tradiciju i mirnodopsku politiku koja je, ističu "dovela do pozicije stabilizirajuće države u regionu i jedine države u kojoj se nije ratovalo raspadom bivše Jugoslavije’’.

U saopštenju se navodi da je Crna Gora zemlja koja je primila i zaštitila 120.000 unesrećenih ljudi i porodica.

- Država koja je prva u Evropi pružila otpor fašizmu i danas kao nova članica NATO-a i kandidat za Evropsku uniju doprinosi miru i stabilnosti ne samo na evropskom kontinentu već širom svijeta, zajedno sa američkim vojnicima u Avganistanu. Mi gradimo prijateljstva, a ni jedno nijesmo izgubili, ujedno sposobni da hrabro i odlučno branimo i odbranimo sopstvene nacionalne interese. U današnjem svijetu punom izazova nije bitno koliko ste veliki ili mali nego u kojoj mjeri baštinite vrijednosti slobode, solidarnosti i demokratije. Zbog svega ovog, prijateljstvo i savezništvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država je snažno i trajno, navodi se u saopštenju Vlade.

Portparolka Stejt departmenta Heder Navert je na brifingu održanom sa američkim novinarima takođe bila upitana za komentar o Trampovim izjavama.

- Uputila bih vas na Bijelu kuću za svaki dalji komentar. Ono što mi možemo da kažemo je da Deklaracija usvojena na samitu u Briselu pokazuje da su SAD posvećene kolektivnoj odbrani i članu 5,  navela je Navert.

Na insistiranje novinara da kaže da li je Trampova izjava pokušaj loše šale i da li su članice Alijanse reagovale na ovakve ocjene, ona je kazala da nije upućena. 

- Prema mojim saznanjima, nije bilo nikakvih poziva o ovom pitanju rekla je ona.

Izjavu američkog predsjednika, pored brojnih političkih analitičara i javnih ličnosti, komentarisala je i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kazala da se član 5 Vašingtonskog ugovora odnosi na sve članice Alijanse, bile male ili velike i dodala da joj je drago što Crna Gora pripada NATO savezu.

- NATO klauzula o kolektivnoj odbrani primjenjuje se na sve članice, ne samo na velike zemlje, rekla je Merkel na konferenciji za medije u Berlinu.

Dodala je i da je Crna Gora učinila velike napore da postane punopravna članica Alijanse.

- Drago mi je što imamo Crnu Goru u NATO-u, naglasila je Merkel.

Angela Merkel je juče ponovila stav NATO-a, da član 5 obećava zajedničku odbranu, što je, kako je navela, centralni element Alijanse.

Njemačka kancelarka ocijenila je i da je bila u pravu kada je prije godinu dana tvrdila da se Evropa više ne može osloniti na SAD kad je riječ o uspostavljanju reda u svijetu i da je vrijeme da EU stvar preuzme u svoje ruke.

- Ne možemo se oslanjati na supersilu SAD - kazala je Merkel. Ona je odnos Njemačke i SAD opisala kao ključan, iako je Donald Tramp prošle nedjelje označio Berlin kao "zarobljenika Moskve zbog zavisnosti o ruskom gasu’’.