Zašto Putin voli ekstremnu desnicu


O tajnim vezama Putina i ektremnih desničara u EU koje postaju sve javnije i sve očiglednije piše GORDAN DUHAČEK na hrvatskom portalu INDEX u tekstu objavljenom 05. juna 2018. pod orihinalnim naslovom ''Kakva je to tajna veza između Putina i europske ekstremne desnice?''

 
 Gordan Duhaček

 

Austrijski vicekancelar i lider ekstremno desne Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache neki dan se javno založio za okončavanje sankcija Europske unije prema Rusiji, koje su na snazi od ruskog pripajanja Krima. 

“Novi pristup EU-a bio bi poželjan. Sankcije su najviše naštetile našem austrijskom gospodarstvu. Uvijek sam upozoravao da Rusiju ne treba gurnuti u naručje Kine”, izjavio je Strache u intervjuu za dnevni list Österreich te dodao da je “krajnji trenutak da se sankcije ukinu i da se “politički i ekonomski odnosi s Rusijom normaliziraju”.

Slični zahtjevi se mogu čuti i iz Rima, u kojemu vlast preuzima koalicija sastavljena od populističkog Pokreta pet zvijezda i desno-ekstremističke stranke Liga, a u čijem koalicijskom programu se zagovaranje ukidanje sankcija Rusiji.

Sve to zapravo nije nimalo iznenađujuće jer su veze europske ekstremne desnice i populističkih stranaka s Rusijom Vladimira Putina poznate već neko vrijeme. Ono što je započelo kao tajna veza na obostranu korist s vremenom je preraslo u javnu tajnu, a sada je posve razotkriveno. 

Putin financira europsku ekstremnu desnicu

U međuvremenu se zna da je Putinova Rusija financirala rad i kampanje Marine Le Pen i njene Nacionalne fronte, zna se da je financirala rad Alternative za Njemačku, a baš je neki dan otkriveno kako je donedavnim liderima te ekstremno desne stranke plaćala i avionske karte prve klase. Zna se i da je kroz razne fondacije bliske Kremlju organizirala razne konferencije na kojima su se okupljali ekstremni desničari iz Europske unije i na kojima se stvarala intelektualna podloga njihove ekstremističke ideologije. Zna se i da Putin njeguje iznimno bliske veze s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i da su ruske naftne megakompanije de facto vlasnice mađarskog MOL-a. Zna se i da je austrijska Slobodarska stranka, čiji je već spomenuti Strache predsjednik, potpisala memorandum o suradnju s Putinovom strankom Ujedinjena Rusija. Sve to je objavljeno u relevantnim medijima, sve to nije demantirano.

Ukratko, skoro sve ekstremističke i populističke stranke iz Europske unije imaju bliske odnose s Putinovom Rusijom, s izuzetkom u Poljskoj vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog, što zapravo nije iznenađujuće jer poljski konzervativci Rusiju smatraju najvećom prijetnjom neovisnosti Poljske. No skoro sve druge desne ekstremiste i proponente neliberalne demokracije Putin je uspio povezati sa sobom, ponekad novcem a ponekad jer dijele slične političke vrijednosti.

Upozorenje briselskog Martens Centra


Briselski think tank Martens Centre je još 2015. u medijima naširoko citiranom izvještaju pod naslovom “An Unholy Alliance” istaknuo da su veze između Rusije i europske ekstremne desnice “utemeljene i na ideologiji i na strategiji” te da europska ekstremna desnica “u Putinu vidi model jakog lidera koji zagovara konzervativne vrijednosti i opire se dekadentnom Zapadu”. Stranke europske ekstremne desnice svoju bliskost s Putinom vide kao dio šireg plana da “svoje zemlje izvedu iz Europske unije”, dok Kremlj na njih gleda kao na “koristan alat” za destabilizaciju EU-a.

Zbog toga su obje strane proteklih godina “uspostavile bliske odnose”, pa se europska ekstremna desnica voli slikati s Putinom - primjerice, ruski je predsjednik svečano primio Marine Le Pen prije predsjedničkih izbora, na kojima je ipak izgubila - “jer to pojačava njihov kredibilitet doma i pojačava njihov imidž”. 

Potpredsjednik EK Timmermans: "Podijeljena Europa znači da je Putin šef"

To u međuvremenu govore i visoki dužnosnici Europske komisije, pa je tako prošle godine potpredsjednik Frans Timmermans bio neobično otvoren kada su ga upitali o toj temi. “Postoji razlog zašto Putin podržava ekstremnu desnicu diljem Europe. On zna da nas takve stranke slabe. On zna da ekstremna desnica stvara podjele unutar EU-a. A podijeljena Europa znači da je Putin šef”, rekao je Timmermans u ožujku prošle godine.

Od tada se ništa bitno nije promijenilo, a najnoviji primjeri iz Austrije i Italije pokazuju da savez Putina i europske ekstremne desnice i dalje savršeno funkcionira. Na štetu Europske unije, naravno.

* naslov i italic FBD