Ruska dravna informativna agencija SPUTNIK SRBIJA 17. decembra 2021. godina objavila je na svom website-u tekst  o najnovijim zahtevima iz Moskve koji su upućeni u SAD i Brisel pod orignalnim naslovom ''Objavljen dokument: Šta sve Rusija predlaže NATO-u?''Ruski zahtevi u vidu predloga
 
Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.
Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost. Istovremeno, Rusija predlaže i da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmeštaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmeštene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.
Moskva predlaže i da se postigne dogovor da ni Rusija ni NATO ne razmeštaju rakete srednjeg i malog dometa u teritorijama koje su u dometu nacionalnih ciljeva.
Takođe se navodi i da bi Rusija i NATO trebalo da se dogovore da ne stvaraju situacije koje bi mogle da se protumače kao potencijalna pretnja.

Ukrajina ne sme u NATO

Rusija predlaže Alijansi da se obaveže da Ukrajinu neće ubaciti u savez, kao i druge bivše sovjetske republike.

Takođe predlaže i da NATO odustane od vođenja bilo kakvih vojnih aktivnosti u Ukrajini, istočnoj Evropi, Centralnoj Aziji i u Zakavkazju.
Pored toga, Rusija predlaže i da se postigne dogovor da Moskva i NATO zajednički rade nad sprečavanjem incidenata u regionu Crnog i Baltičkog mora, kako u vodama, tako i na nebu.

Doaje se i da Moskva poziva SAD i ostale članice Alijanse da se veoma ozbiljno odnesu prema ovim predlozima imajući u vidu da je situacija na međunarodnoj areni veoma „naelektrisana“.
 
 
UOKVIRENO

„Ugovorom bi se Rusija i članice Alijanse obavezale da jedni druge neće smatrati protivnicima. dokumenta će podržavati dijalog i sarađivati po pitanju uspostavljanja mehanizama kako bi se sprečili bilo kakvi incidenti na Crnom i Baltičkom moru“, navodi se u objavi ruskog spoljnopolitičkog resora.