Spoljnopolitički od odbor Parlamenta Evropske unije 23 fabrurara usvojio je izveštaj Vladimira Bilčika o Srbiji za perod 2019-2020 o kojem će se krajem marta izjasniti i parlament EU. Ovde u celini donosimo zvanično Saopštenje za medije o ovom sastanku koje je objavljeno istog dana uveče i pod originalnim naslovom 

Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Srbiju
da se nedvosmisleno posveti evropskim vrednostima

Istinsko poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom diktiraće tempo pristupnih pregovora, kažu poslanici Evropskog parlamenta u izveštaju usvojenom u utorak.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta naglasio je značaj unošenja više dinamike u  pristupne pregovore sa Srbijom pozivajući zemlju da se nedvomsisleno posveti ispunjavanju svojih obaveza u procesu priključenja EU na vidljiv i proverljiv način.

U izveštaju odbora za 2019-2020 godinu o Srbiji koji usvojen ovog utorka, poslanici evropskog parlamenta pozivaju zemlju da ostvari ubedljive rezultate u oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Naglašavaju takođe da je normalizacija odnosa sa Kosovom, uz istinsko poštovanje osnovnih prava, i dalje od esencijalnog značaja i da će to diktirati tempo pristupnih pregovora. 

Pozivi opoziciji da se vrati za pregovarački sto

Poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju da su parlamentarni izbori 21. juna efikasno održani ali da je dominacija vladajuće stranke, uključujući tu njenu zastupljenost u medijima, zabrinjavajuća, uz dugoročne trendove koji ukazuju na pritisak na birače, pristrasnost medija i  nejasne granice između aktivnosti svih državnih funkcionera i stranačke kampanje. Uz žaljenje što su neke stranke opozicije bojkotovale izbore, Evropski parlament poziva opoziciju da se vrati na pregovarački sto i da učestvuje u političkim i parlamentarnim aktivnostima. Pozivaju na nastavak Među-stranačkog dijaloga (IPD) sa Narodnom skupštinom pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i angažovanje svih relavantnih aktera i pro-evropskih političkih snaga u Srbiji u cilju poboljšavanja političke klime i poverenja duž političkog spektra.

Anti-EU retorika

Evropski parlament poziva vlasti u Srbiji da češće ispoljavaju svoju posvećenost evropskim vrednostima u javnim diskusijama i izražava svoju zabrinutost da mediji finansirani iz javnih sredstava, često citirajući državne funkcionere, doprinose širenju anti-EU retorike u Srbiji.

Evropski parlament osuđuje dezinformacionu kampanju protiv pomoći koju je EU pružila tokom pandemije COVID-19 od strane državnih funkcionera i pozivaju srpske vlasti da pruže građanima Srbije sve relevantne informacije o pandemiji. 

Usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU

Srbija mora uskladiti svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, što predstavlja jedan od uslova u procesu pridruživanja, naglašava EP. Izražavaju zabrinutost što je Srbija ima najmanju stopu usklađenosti u celom regionu i zabrinuti su što Srbija nastavlja da podržava rusku aneksiju Krima u Generalnoj skupštini UN. Rastući kinseki uticaj u Srbiji i širom Zapadnog Balkana je isto tako zabrinjavajući, konkretno odsustvo transparentnosti procene i ekološkog i društvenog uticaja kineskih investicija i zajmova.

 

UOKVIRENO

 

Izvestilac, Vladimir Bilčik  @VladoBilcik (EPP, SK) rekao je: „Moj prvi izveštaj u svojstvu Dežurnog Izvestioca dolazi u teškom trenutku za Srbiju tokom njene borbe sa tekućom pandemijom. Velika većina parlamentaraca podržala je ovaj realističan izveštaj, koji ističe glavne uspehe Srbije i ciljeve reformskih procesa u zemlji. Želim da naglasim da izveštaj šalje jasnu poruku da Evropski parlament stoji u pripravnosti da podrži Srbiju na njenom putu ka EU.

 

Izveštaj je usvojen sa 57 glasova Za, četiri Protiv i 9 uzdržanih. Glasanje o izveštaju održano je u utorak, a rezultati glasanja će biti objavljeni u sredu.